12. dio srebreničkog spiska: Hiljadu pripadnika Bratunačke brigade VRS

Nezavisni istraživački centar NICK nastavlja objavu imena sa spiska koji je pripremala Komisija za Srebrenicu Vlade Republike Srpske, a na kojem se nalaze osobe, vojnici i oficiri, za koje postoji sumnja da su povezani sa provođenjem genocida u Srebenici.

Dok se još uvijek iščekuje reakcija vlasti Savezne Republike Njemačke, nakon što je predsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa” Munira Subašić simbolično, 11. jula, predala šefu Jedinice za istrage ratnih zločina Njemačke imena 22.000 osoba koje se dovode u vezu sa genocidom u Srebrenici, redakcija Nezavisnog istraživačkog centra NICK odlučila je objaviti spisak onih koji su, prema podacima Komisije Vlade RS bili dio vojnih formacija koje su učestvovale u najstrašnijim sistematskim zločinima na tlu Evrope poslije Drugog svjetskog rata.

Spisak je procurio je iz izvora van Bosne i Hercegovine, ali je njegova autentičnost potvrđena iz pouzdanih izvora.

NICK napominje da u potpunosti poštuje princip presumpcije nevinosti svakog pojedinca, te imena objavljuje u interesu istine i javnosti, te rasvjetljavanja svih okolnosti u vezi sa genocidom u Srebrenici i Podrinju.

U 12. dijelu spiska se nalazi hiljadu imena pripadnika Bratunačke brigade Vojske RS za koju je potvrđeno učešće u genocidu i zločinima: 12. dio spiska