7 činjenica o sarajevskom samitu gradonačelnika: Glavni grad BiH postaje centar regionalnog povezivanja BALKANA, razvija turizam i jača DRŽAVU!

Sarajevo je jučer bilo domaćin prvom trilateralnom susretu glavnih gradova Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske. Gradonačelnik Abdulah Skaka je ugostio kolege Milana Bandića i Zorana Radojičića na svojevrsnom samitu koji je privukao veliku pažnju medija i izronio kao prvorazredan politički događaj.

Analiza Nezavisnog istraživačkog centra NICK donosi sedam najvažnijih činjenica, efekata i posljedica sarajevskog samitu gradonačelnika.

  1. Samit je održan u perfektnom političkom trenutku

Samit gradonačelnika Sarajeva, Beograda i Zagreba održan je u perfektnom političkom trenutku, kao svojevrsni spasonosni serum za retoriku koja posljednjih mjeseci podiže političke tenzije i narušava odnose na zapadnom Balkanu.

Kao posljedica pogrešnih političkih poteza, neodmjerenih izjava i nemoralnih političkih saveza lidera iz Beograda i Zagreba te regionalne tenzije najteže su pogađale Bosnu i Hercegovinu, ali i narušavale poziciju Srbije i Hrvatske. U moru negativnih primjera, sarajevski je skup odjeknuo kao najava prekretnice za tri ključne zemlje zapadnog Balkana.

  1. Historijske poruke i saradnja bez stranog uplitanja i medijacije

Sarajevski samit je poslao snažnu poruku, ne samo građanima tri države i cijele regije, nego i Evropskoj uniji, SAD i Rusiji. Po svojoj prirodi prvi trilateralni samit je historijski, on je prekretnica u odnosima tri gradonačelnika, tri grada, ali i tri države i naroda.

Ali, organiziran je i održan bez ikakvih pritisaka, medijacije ili uplitanja bilo kakvih stranih sila. To je pokazatelj da postoji energija, volja i mogućnost da saradnja u regiji bude samostalna i samoodrživa. Naravno, tri gradonačelnika nisu najvažniji politički lideri, niti je u njima koncentrirana moć koja može riješiti deseljećima nagomilanu nepravdu, nepoštivanje ili sukobe. Ali, rukovanje ta tri čovjeka može i bit će, u  okolnostima kada sve tri zemlje ostvaruju stabilan ekonomski napredak, biti snažan implus za pozitivnu promjenu u odnosima.

  1. Konkretna sadržina stoji iza rukovanja

Samit u Hotelu „Evropa“ nije bilo puko rukovanje i razmjena kurtoaznih poklona. Iz njega će proizaći niz konkretnih koraka u oblastima gdje gradovi imaju direktne nadležnosti i potencijal. Nije tu riječ samo o turizmu, iako je dogovor o zajedničnoj turističkoj ruti vrlo operativan i izvediv. Gradovi će, kako je najavljeno, uspostaviti kontinuiranu saradnju na više polja održivog razvoja. Potpisi sporazuma su najavljeni već za naredni sastanak. Personalno iskustvo gradonačelnika Bandića, energija gradonačelnika Skake i snažna politička podrška koju Radojičić uživa, garancija su da će ono što je dogovoreno biti i sprovedeno.

  1. Sarajevo kao centar regionalnog povezivanja

Veliki je značaj u činjenici da je samit održan u Sarajevu. Grad koji je najveća žrtva krvavih događaja i agresija nakon raspada Jugoslavije, na izvjestan način jedini ima istinski kredibilitet da bude centar regije u smislu njenog povezivanja i zajedničkog djelovanja.

Sarajevo je i geografski u srcu regije, ali tek sa ovakvim incijativama, te snažnijim razvojim zamahom, ono počinje kapitalizirati tu strateški najbolju poziciju. Skup kojem je sarajevski gradonačelnik Skaka bio domaćin Sarajevo je lansiralo kao mjesto susreta, povezivanja, prevazilaženja razlika. Ne samo to, jučerašnji je skup održan uz visoko uzajamno poštovanje i uvažavanje.

Za Sarajevo, koje je nerijetko od političkih elita Zagreba i Beograda bilo potcjenjivano, od vitalne je važnosti da vrati svoju regionalnu, evropsku, pa i svjetsku ulogu. Sa ovakvim samitom, postiže se upravo takav efekt.

  1. Institucionalno jačanje Grada Sarajeva

Organizacija ovakvog skupa, u nepovoljnim političkim okolnostima, nije bila nimalo lagan posao. Međutim, realizirana je na najvišem nivou i na zadovoljstvo sve tri strane. Najvažnije, ona potvrđuje institucionalno jačanje uloge Grada Sarajeva u bh. okvirima. Dugo su gradske administracije tavorile u kaljuži neefikasnosti, neambicioznosti i besmisla.

No, sa organizacijom ovakvih regionalno značajnih događaja, kakvi su spektakularni dočeci Nove godine, otvaranje Trebevićke žičare i na koncu samit gradonačelnika, sarajevska administracija postaje vrlo važan dio državotvornog procesa u BiH. Sa ograničenim budžetom i vrlo skučenim nadležnostima, Grad Sarajevo u posljednjih godinu i po postiže spektakularne rezultate.

  1. Ohrabrujuća poruka investitorima

Samit tri gradonačelnika je privukao veliku pažnju medija u sve tri države. Pozitivna atmosfera i poruke prevazišle su granice regije i informacije o rukovanju tri gradonačelnika glavnih gradova država koja se, uvijek opisuje kao nestabilna, snažan su signal stranim investitorima. Investitori često kažu kako je „kapital kukavica“. Strani investitori prate politička kretanja i saradnja i dobri odnosi su ono što ih ohrabruje da ulože svoj novac u Sarajevo, Beograd i Zagreb. Rukovanje gradonačelnika u sjeni Begove džamije jeste simbol važnost, ali će on na koncu imati i vrlo mjerljivu i konkretnu korist za sve građane kroz, u najmanju ruku, smanjenje troškova rizika za ulaganje.

  1. Ostvarenje pravog potencijala tek predstoji

Naravno, ovo je tek prvi u najavljenom nizu trilateralnih sastanaka. Pravi rezultati se mogu očekivati tek kada oni ne budu prekretnice, nego redovan i uobičajen posao gradskih administracija. Saradnja tri gradonačelnika ima nemjerljiv politički potencijal, ali će mnogo ovisiti o tome koliko će sva trojica imati političke podrške i ličnog strpljenja i energije. Ukoliko se budu držali daleko od dnevnog politikantstva i u fokusu budu imali projekte od interesa građana taj potencijal će biti pretvoren u direktn korist. Ovo je svakako prvi i najvažniji korak, ali pred trojicom gradonačelnika je dug i zahtjevan put.