Ambasador Pardew: Moskva pravi probleme između Sarajeva i Beograda!

Razočaran sam u Moskvu, jer izaziva probleme između Beograda i Sarajeva, izjavio je ambasador James Pardew, američki diplomata koji je godinama bio angažiran na Balkanu, prenosi NICK – Nezavisni istraživački centar. Pardew, koji je u BiH poznat po tome što je vodio program „Opremi i obuči“ u izjavi za „Glas Amerike“ optužio je Rusiju da izaziva probleme na Balkanu, kazavši kako poštuje njihovu raniju ulogu i zajednički rad u Bosni i Hercegovini, ali ističe da se situacija promijenila.

  • Ja sam razočaran. Širenje lažnih vijesti za koje svi znaju da su neistinite mogu naškoditi. Volio bih vidjeti da Moskva bude faktor stabilnosti u regiji – rekao je Pardew.

On je komentirao i ulogu predsjednika RS Milorada Dodika, te informacije o kupovini velike količine pješadijskog naoružanja.

  • Dodika znam od 1996. godine i tada je imao negativan utjecaj, a ima ga i danas. Nije dobro da 20 godina neki stari politički lideri iz vremena izolacije i separacije i dalje budu na vlasti i uzrokuju probleme. Donesen je zakon koji ujedinjuje sve oružane snage u BiH i to je bilo uspještno. Odvojene oružane snage se ne smiju tolerirati niti BiH, niti region niti Evropska unija. Ovo je uznemirujuće – rekao je Pardew.