Američki list objavio: Evropska unija i SAD podržavaju RAZMJENU teritorija između Srbije i Kosova – SAMO NJEMAČKA je protiv!

Lideri Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Evropska unija (EU) su spremi podržati plan za razmjenu teritorija između Srbije i Kosova, uprkos protivljenju Njemačke, navodi se u povjerljivom dokumentu, objavio je ugledni list The Wall Street Journal, prenosi Nezavisni istraživački centar NICK.

– Dokument evropske službe za vanjske poslove o tome kako riješiti pitanje odnosa Kosova i Srbije koji je WSJ dobio na uvid, pokazuje da je izvršno tijelo EU u suštini prihvatilo argumente Washingtona i odbacila stav Njemačke – navodi list. Ističu kako on potvrđuje da EU i SAD i dalje rade zajednički na inicijativama koje se stiču Zapadnog Balkana, ali i da postoji spremnost da se ignorira stav najutjecajnije evropske sile.

U dokumentu, Evropska unija podržava zajednički plan Srbije i Kosova, koji podržava Donald Trump, predsjednik SAD da se iznova nacrtaju granice između ove dvije države, čime bi se „osigurala puna državnost Kosova.“

  • Neuspjeh bi, kako je navedeno, zemlju sa oko dva miliona ljudi odveo u kriminal, sukobe i islamski ekstremizam – istaknuo je piše list.  No, Njemačka se tome protivi, jer postoji bojazan da bi to potaknulo oživljeni etnički separatizam u BiH i Makedoniji te bi cijelu regiju moglo vratiti u sukobe. Berlin je stava da su granice država nepovredive.
  • Naš stav je jasno u saglasnosti sa stavom lidera svih susjednih država koji su izrazili zabrinutost da bi novo crtanje granica moglo otvoriti Pandorinu kutiju u regiji – rekao je prošle sedmice portparol njemačke kancelarke Angele Merkel.

Ali, SAD i Federica Mogherini, visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost EU očito ignoriraju njemačke kritike i usvajaju stav da bi promjena granica pomogla, a ne destabilizirala region.

  • Prvi put u historiji, Srbija i Kosovo se slobodno dogovaraju o riješenju kroz dijalog. Ako ovi razgovori ne uspiju, imat ćemo zamrznuti konfilikt koji će neumitno implodirati – istaknuto je u dokumentu koji je napravljen na zahtjev američkog zamjenika državog sekretara Wessa Mitchella, koji je želio uporediti stavove SAD i EU.

Kao što smo ranije objavili, trojica bivših visokih predstavnika u BiH su upozorili Evropsku uniju da ne podržava ovaj plan, smatrajući da bi razmjena teritorija između Kosova i Srbije destabilizirala regiju, uključujući i BiH.