OTKRIVAMO – Trump prije polaska na evropsku turneju donio odluku o Balkanu: Sankcije protiv Dodika i ostalih ostaju na snazi!

Američki predsjednik Donald Trump je uoči polaska na evropsku turneju produžio odluku kojom su nametnute sankcijama osoba koje prijete miru i stabilnosti zapadnog Balkana i koje podrivaju Dejtonski mirovni sporazum, otkriva Nezavisni istraživački centar NICK.

Odluku kojom je za godinu dana produžio validnost Izvršne naredne koju je još 26. juna 2001. godine donio američki predsjednik George W. Bush, Trump je potpisao 26. juna ove godine i dostavio je Kongresu SAD.

Na temelju ove odluke SAD su na tzv. crnu listu stavili i predsjednika RS Milorad Dodika te niz drugih pojedinaca, mahom bivših zvaničnika Srpske demokratske stranke koji su optuživani da skrivaju i pomažu skrivanje optuženih ratnih zločinaca.

  • Djelovanja osoba koje prijete miru i međunarodnim naporima za stabilizaciju Zapadnog Balkana, uključujući i djela nasilnog ekstremizma i opstrukcija, i dalje predstavljaju neuobičajenu i posebno prijetnju nacionalnoj sigurnosti i vanjskoj politici SAD. Zato ova odluka ostaje na snazi i nakon 26. juna 2018. godine i to godinu dana – naveo je Trump u odluci.

U odluci je navedeno niz razloga i ekonomskih i političkih sankcija protiv osoba koje narušavaju mirovne napore i provođenje Dejtonskog sporazuma. Njome se blokira imovina takvih osoba u SAD, zabranjuje se američkih državljanima i pravnim licima da posluju ili sarađuju sa osobama na toj listi.