UPOZORENJE Međunarodni crveni krst: Hrvatska nema pravo na nasilje prema migrantima koji žele otići iz BiH!

Desetine migranata svaki dan bude povrijeđeni u pokušaju da pređu u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine, zabrinuti smo da su izloženi nasilju od strane Hrvatske, saopćila je Međunarodna federacija crvenog krsta i crvenog polumjeseca (IFRC), prenosi Nezavisni istraživački centar NICK.

Prema njihovim podacima od početka godine je u BiH ušlo više od 8.000 migrnata, a samo u posljednjih mjesec dana broj  novih dolazaka je 3.000. Ističu da njihovi timovi na terenu u Bihaću medicinski zbrinjavaju i do 70 osoba dnevno, zbog povreda koje su zadobili u pokušajima prelaska granice prema EU. Portparolka ove organizacije Nicole Robicheau ističe da su uvjeti u području blizu granice teški.

  • Ljudi, cijele porodice spavaju na zemlji, bez kreveta i pokrivača. Oni jednostavno ne žele ovdje ostati, ali se njihov odlazak vrlo efikasno spriječava. Svaki dan pokušavaju preći u Hrvatsku, ali se mnogi vraćaju povrijeđeni – navodi on. Ističe da svakodnevno dolaze novi, te da se jedna od migrantkinja porodila.

Međunarodna organizacija je posebno zabrinuta zbog mogućnosti da migranti budu izloženi nasilju od strane Hrvatske.

  • Izuzetno smo zabrinuti zbog izvještaja o nasilju protiv ljudi koji pokušavaju ući u Hrvatsku. Vlade imaju pravo da provode svoju migracijsku politiku, ali imaju obavezu i da se prema svim ljudima bez obzira na njihov imigracijski status odnose s poštovanjem i dostojanstvom. Želja za kontrolom granice ne opravdava nasilje – rekao je regionalni direktor orgaizacije Simon Missiri, prenosi NICK.