Pismo radnika iz Tuzle: PPDIVUT prisiljava radnike da plaćaju kaznu, ako žele napustiti sindikat!

Samostalni sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini Bosne i Hercegovine (PPDIVUT) prisiljava radnike da ostanu u članstvu i plaćaju članarinu čak šest mjeseci nakon što zatraže ispis, tvrdi u pismu Nezavisnom istraživačkom centru NICK, grupa radnika iz Tuzle.

  • Odlučili smo napustiti PPDIVUT nezadovoljni načinom na koji štite, odnosno ne štite naša prava. Ne želimo da nam se od plaća odbija članarina u ovom sindikatu. Međutim, to pravo nam osporavaju i traže da platimo svojevrsnu kaznu za odlazak – navode radnici iz Tuzle uposleni u jednoj kompaniji u pismu upućenom NICK-u. (Identitet potpisnika je poznat redakciji).

Kako pojašnjavaju, oni su prema proceduri podnijeli pismene zahtjeve, (dostavili i dokumentaciju koja to potvrđuje) za ispis iz članstva kojim rukovodi Mehmed Avdagić. No, PPDIVUT odbija odobriti izlazak iz članstva dok ne istekne šest mjeseci.

 

Faksimil jednog od zatjeva radnika
  • Nama se, faktički, bez naše saglasnosti sada skida novac iz plaća i ide Avdagiću i njegovom sindikatu. Mi ne želimo da nas on zastupa i uredno smo podnijeli zahtjeve. Ne razumijemo po kojem zakonu nas neko može prisiljavati i uzimati nam novac pola godine. Ovo je sramotno. Radnike varaju ne samo poslodavci, nego evo i ljudi koji se predstavljaju kao naši zastupnici – smatra grupa radnika.

Ističu da su se obratili i inspekciji, ali bez uspjeha. Rečeno im je da se inspekcija ne može miješati u odnose radnika i sindikata. Ukoliko budu primorani radnici će podnijeti tužbu protiv PPDIVUT-a.

  • Očito da nam ništa drugo ne preostaje. Želimo da budemo dio sindikata koji će se boriti za naša prava, a ne samo uzimati novac od nas. Ne mogu da vjerujem da nas neko može primorati da pola godine plaćamo zastupanje kojeg nemamo, pa ovo je kao robovlasnički odnos. Mi smo taoci nekakve interne odluke PPDIVUT-a o kojoj nismo bili ni obavješteni niti bismo je podržali. Ovo nije sindikat, ovo je mnogo sličnije reketu – rekao nam je jedan od potpisnika.

Već mjesecima pokušavaju kroz razgovore i sa poslodavcem i sindikatom doći do riješenja, ali su naišli na zid i odbijanje.

  • Nije ovo više samo stvar novca, nego prisile. Ne samo da nas ne podržavaju i ne zastupaju nego rade direktno protiv naših interesa – navode radnici. Prema uvidu u dokumentaciju, iz PPDIVUT, tvrde da je u skladu sa pravilima njihovog sindikata.