Sud “BH Telecomu” privremeno zabranio uvođenje 4G mreže: Potpis ugovora sa Huaweijem na čekanju, štete nesagledive!

Općinski sud u Sarajevo donio je privremenu zabranu potpisivanja ugovora u uvođenju 4G tehnologije u mrežu „BH Telecoma“ nezvanično saznaje Nezavisni istraživački centar NICK. Odluka je, kako saznajemo, donesena na zahtjev kompanije Ericsson Nikola Tesla koja je osporila zakonitost dodjele posla kineskoj kompaniji Huawei.

Dugi sudski proces bi mogao nanijeti nesagledive štete najvećem bh. telekom operateru, jer bi mogao zaostati u uvođenju 4G mreže u odnosu na druge dominantne operatere „Mtel“ i „Eronet“.

Kao što je NICK ranije objavio, BH Telecom je nakon višemjesečne procedure odlučio posao vrijedan oko 60 miliona maraka dodijeliti kineskom gigantu „Huawei“. Međutim, jedan od ponuđača je bila i kompanija Ericsson Nikola Tesla, koja se žalila na proceduru, a potom tvrdeći da je BH Telecom prekršio zakon i zatražila sudsku zabranu potpisivanja ugovora.

Uprava BH Telecoma je planirala sa kineskom kompanijom ovih dana potpisati ugovor, jedan od najvećih u historiji. Kako nezvanično saznajemo, Uprava „BH Telecoma“ razmatra opcije kako, ipak potpisati ugovori i spriječiti milionske štete. Procjene Uprave su da bi kašnjenje uvođenja 4G mreže, koja je već uvedena u cijeloj Evropi, moglo uzrokovati gubitak korisnika, pad vrijednosti i prihoda, a ukupna šteta bi bila i do nekoliko desetina, pa i stotina miliona maraka.

Prema nezvaničnim informacijama, već sada državna kompanija evidentira pad prihoda u ovoj godini, koji su ispod očekivanja i bit će primorati vršiti rebalans. Odgađanje potpisivanja ugovora o uvođenju 4G mreže, koja korisnicima donosi brži internet je novi veliki problem za državnu kompaniju.

Ranije objavljeno: 

Hasić: Ako bude spriječeno ili odgođeno uvođenje 4G mreže BH Telecom će izgubiti desetine miliona maraka u vrijednosti i 227 miliona KM prihoda!

Ekskluzivno: BH Telecom će “posao stoljeća” – uvođenje 4G mreže dati Kinezima, no hrvatski Ericsson Nikola Tesla od suda traži blokadu ugovora!