SAZNAJEMO Hrvatska prva u EU po naturalizaciji stranih državljana: Broj Bosanaca koji su dobili putovnicu povećan za 232 posto!

Republika Hrvatska je posljednjih godina intenzivirala dodjelu državljanstava građanima Bosne i Hercegovine, saznaje Nezavisni istraživački centar NICK. Prema zvaničnim podacima evropske statističke agencije EUROSTAT, koji su objavljeni sredinom ove godine, Hrvatska je najviše državljanstava dodijelila osobama porijeklom iz BiH.

U 2016. godini, Hrvatska je dodijelila pasoš za 3.793 državljanina BiH. U odnosu na godinu ranije, to je povećanje od čak 232 posto, navode iz EUROSTAT-a.

Putovnice, prema nezavaničnim podacima, dobija sve veći broj bosanskih Hrvata, ali i jedan broj Bošnjaka. Državljani BiH predstavljaju čak 38 posto svih dodijeljenih državljanstava u Hrvatskoj. Mnogi smatraju da Zagreb na taj način ostvaruje i dodatni politički utjecaj u BiH.

Iste godine, 8.530 bh. državljana je dobilo austrijski pasoš, a 1.297 slovenski.

Faksimil podataka EUROSTAT-a: Prednjači dodjela putovnica bh. državljanima

Međutim, podaci EUROSTAT-a pokazuju da uprkos imigrantskom valu koji je zapljusnuo Evropu, najviši procenat naturalizacije stranih državljana ima upravo Hrvatska!

I to 9,7 državljanstava godišnje na 100 stanovnika. Hrvatska je, zbog dodjele pasoša bh. hrvatima po procesu naturalizacije daleko ispred Švedske, Portugala i drugih država Evropske unije, otkriva NICK.

Prema podacima Evrpske unije, najviše naturaliziranih državljana u državama bloka dolazi iz Maroka i Albanije, te Indije i Pakistana.