DOKUMENTI – Exclusive: NICK počinje objavu spiska osoba povezanih s genocidom u Srebrenici koji je predat vlastima Njemačke!

Nezavisni istraživački centar NICK danas započinje objavu imena sa spiska koji je pripremala Komisija za Srebrenicu Vlade Republike Srpske, a na kojem se nalaze osobe, vojnici i oficiri, za koje postoji sumnja da su povezani sa provođenjem genocida u Srebenici.

Dok se još uvijek iščekuje reakcija vlasti Savezne Republike Njemačke, nakon što je predsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa” Munira Subašić simbolično, 11. jula, predala šefu Jedinice za istrage ratnih zločina Njemačke imena 22.000 osoba koje se dovode u vezu sa genocidom u Srebrenici, redakcija Nezavisnog istraživačkog centra NICK odlučila je objaviti spisak onih koji su, prema podacima Komisije Vlade RS bili dio vojnih formacija koje su učestvovale u najstrašnijim sistematskim zločinima na tlu Evrope poslije Drugog svjetskog rata.

Potvrđena autentičnost

Spisak koji ćemo objavljivati narednih dana procurio je iz izvora van Bosne i Hercegovine, ali je njegova autentičnost potvrđena iz pouzdanih izvora.

NICK napominje da u potpunosti poštuje princip presumpcije nevinosti svakog pojedinca, te imena objavljuje u interesu istine i javnosti, te rasvjetljavanja svih okolnosti u vezi sa genocidom u Srebrenici i Podrinju.

Posebno zbog poteza vlasti bh. entiteta Republika Srpska koji su, bez zadrške, odbacili nalaze komisije manjeg bh. entiteta te pozvali potencijalne osumnjčene da napuste Njemačku i vrate se na tlo entiteta RS, nastavljaući tako politiku negiranja genocida u Podrinju jula 1995. godine.

Štaviše, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je zatražio sazivanje posebne sjednice Narodne skupštine na kojoj će biti razmatrana “Informacija o Izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine“.

Najavio je da će tražiti poništavanje Izvještaja Komisije, iako je to bio jedan od najmoralnijih poteza srpske politike u BiH od agresije naovamo, koji je bitno pomogao i procesu pomirenja i suočavanju s teškom prošlošću.

„Meni je najvažnije da je sa nama tužilac iz Njemačke koji je godinama istraživao genocid u BiH. I dalje će to istraživati. Spisak ima 22.000 imena ljudi koji su osumnjičeni da su učestvovali u zločinima u Srebrenici“, kazala je nedavno upravo za njemački Deutsche Welle Munira Subašić, ističući da se trebaju provjeriti svi oni koji su u Njemačkoj, da budu privedeni.

“Da odgovaraju, ne u Bosni već u Njemačkoj. Trebaju nam pomoći da natjeramo one koji su počinili genocid, da prihvate svoju odgovornost”.

Sačuvati istinu od negiranja

Činjenica je da ovoj spisak nije bio nikakava tajna. Tim prijem jer ga je sastavila Vlada RS, ali je, iz odgovornosti prema historiji, a radi istine i nade u bolje sutra, danas njegovo obljavljivanje važnije nego ikada.

U tom smislu, redakcija Nezavisnog istraživačkog centra NICK poziva sve građane BiH, posebno one u dijaspori, da ukoliko budu imali samo tačna i provjerena saznanja o osobama sa spiska koji žive na području Evropske unije i Njemačke, da o tome obavijeste tamošnje vlasti i tako eventualno pomognu procesuiranje učesnika u zločinima koji su zgrozili cijeli demokratski svijet.

Istina o agresiji na BiH i genocid ne smiju biti dio političke i bilo kakve druge manipulacije, što, nažalost, najčešće rade vlasti entiteta RS. Cilj je da se, na tekovinama zajedničkih evropskih vrijednosti, dođe istine i pravde, kao kamena temeljca zajedničkog života i pomirenja na ovim prostorima. Upravo onako kako je Njemačka uspjela da kroz proces denacifikacije dođe do svojih istinskih vrijednosti i preporodi zemlju koja je danas jedna od najsnažnijih u Evropi i svijetu.

Desilo se, a može se desiti ponovo, svugdje“, zapisao je ove riječi Pirmo Levi  (1919.-1987.), italijanski Jevrej i pisac, bivši logoraš, na 70. godišnjicu oslobađanja zloglasnog nacističkog logora Auschwitz.

Neka ove riječi ostanu podsjetnik na Auschwitz, Belzec, Buchenwald, Dachau, Majdanek, Treblinku, ali i Srebrenicu, Bratunac, Žepu, Prijedor, Višegrad, Vlasenicu, Foču, Zvornik, Omarsku, Trnopolje, Keraterm, ali i Dretelj, Heliodrom, Gabelu, Ljubuški, Ahmiće, „Živu lomaču“, Vilinu vlas, Sarajevu, Bijeljinu i druga stratišta diljem BiH.

Napominjemo da spisak koji objavljujemo sadrži 20.151 osobu, jer je dio imena na zahtjev pravosudnih organa izostavljen iz objave u javnosti kako se ne bi narušile istrage koje su u toku ili u pripremi. 

Prvi dio spiska, na kojem se nalazi hiljadu imena, možete pogledati na sljedećem linku: Spisak 1 dio

(Sutra nastavak na kojem su pripadnici imena pripadnika miličke, vlaseničke, višegradske brigade VRS…)