DRUGI DIO SPISKA: Među osobama koje su povezane sa genocidom u Srebrenici i državljani Ukranije, Srbije…

Nezavisni istraživački centar NICK danas objavljuje drugi dio spiska osoba za koje su sumnja da su povezane sa genocidom u Srebrenici jula 1995. godine, a koji je dostavljen pravosudnim organima Njemačke.

Na ovom dijelu spiska sa hiljdu imena nalaze se pripadnici 1. birčanske brigade iz Osmaka i 1. milićke brigade Vojske Republike Srpske, dok će imena pripadnika vlaseničke i višegradske brigade biti obavljena narednih dana.

Komisija za Srebrenicu Vlade RS je, tada po nalogu međunarodne zajednice sačinila Izvještaj o Srebrenici, a u sklopu kojeg je napravljen i spisak.

Zanimljivo je da se u ovom dijelu spiska pominju i strani dobrovoljci, među kojima i oni iz Ukrajine, između ostalih Svjatislav Mojsenko Gligorović i Valerij Gavriš Osleketović.

Spisak koji ćemo objavljivati narednih dana procurio je iz izvora van Bosne i Hercegovine, ali je njegova autentičnost potvrđena iz pouzdanih izvora.

NICK napominje da u potpunosti poštuje princip presumpcije nevinosti svakog pojedinca, te imena objavljuje u interesu istine i javnosti, te rasvjetljavanja svih okolnosti u vezi sa genocidom u Srebrenici i Podrinju.

Napominjemo da spisak koji objavljujemo sadrži 20.151 osobu, jer je dio imena na zahtjev pravosudnih organa izostavljen iz objave u javnosti kako se ne bi narušile istrage koje su u toku ili u pripremi.

Drugi dio spiska, na kojem se nalazi dvije hiljade imena, možete pogledati na sljedećim linkovima: Spisak 2. dio

Spisak 2. dio – 2.