EXCLUSIVE Kurt Bassuener za NICK: Zapad je doveo BiH u ovu situaciju!

Kurt Bassuener, jedan je od najboljih američkih poznavalaca političke situacije u BiH. Ovih je dana predstavnik „Democratization Policy Center“ svjedočio u američkom Kongresu ostavivši najsnažniji dojam u odnosu na sve učesnike. Za Nezavisni istraživački centar NICK Bassuenner ekskluzivno govorio tome šta očekuje nakon što je BiH ponovo došla u žižu interesa američkog Kongresa. Bassuenner u intervjuu ističe kako je moguće da postoji plan Milorada Dodika i Dragana Čovića, da ako uđu u Predsjedništvo BiH nakon izbora – napuste pozicije i ostave BiH bez vrha države!

NICK: Smatrate li da ovo saslušanje u Kongresu može doprinijeti promjeni američke politike u BiH? Neki su prigovarali da članovi komiteta ne znaju neke osnovne činjenice o BiH. Kako to komentirate?

  • Saslušanje je bila rijetka prilika da rasvijetlimo stvarnu situaciju u BiH i na Balkanu američkoj publici, posebno kongresmenima i vladinim zvaničnicima. Bila je veoma dobro posjećena što pokazuje rastuću zabrinutost. Malo je vjerovatno da će to odmah isplatiti, posebno, u ovoj loše vođenoj i haotičnoj administraciji gdje je jako teško provoditi politiku normalnim kanalima. Upućenost članova komiteta jeste bila „šarena“, ali obraćanje kongresmena Rohrabahera je bilo znatno bolje nego što sam se pribojavao. Kongresmen Meeks je također pokazao upućenost. Kongresmen Brad Sharman je govorio u stilu „sukoba civilazcija“, što ja uopće ne vidim kao realnost i pogrešno je shvatio šta je to motiviralo SAD da intervenira u BiH. Najprijatnije iznenađenje za mene je bio kongresmen Scott Perry koji je pokazao stvarni interes i pripremio se.

NICK: Da li je realno i moguće da SAD pokrene nešto u BiH sa Trumpom u Bijeloj kući i Mike Pompeom kao budućim državnim sekretarom? U administraciji nema više utjecajnih pojedinaca koji uopće vezani za BiH.

  • Ono što smo vidjeli jeste da je sa ovom administracijom mnogo toga moguće, često bez ikakvog upozorenja. Ali, Pompeo, kako je to bivši kolega tačno opisao je etnonacionalist, nije dobra opcija za bilo šta i za mene je to u osnovi neamerički mentalitet, barem ne kada je riječ o Americi u koju ja vjerujem. Jedini pravi zastupnik transatlanskog saveza na visokoj poziciji u administraciji je ministar odbrane James Mattis, a čini se da je i ambasadorica u UN Nikki Haley u tom timu. Vaše pitanje podvlači pravi probem – od koga bi mogao doći taj impuls za promjenu politike? Kongres nije loše mjesto da se pokuša početi, ali i sve druge opcije treba probati.

NICK: Bit će to teže, jer je su Beograd i Zagreb mnogo snažniji nego prije desetak godina, a tu je i nadolazeći utjecaj Rusije…

  • Kada je riječ o ulozi Srbije i Hrvatske. Njima je Zapad dopustio, kroz lažne nade i nespremnost na politički pritisak, da provode svoju politiku bez ograničenja. Nedostaje nam Stjepan Mesić, on je bio lider koji je stabilizirao region u svoje vrijeme. Nedostaje nam to. Utjecaj Zagreba i Beograda u BiH je rastao kako je Zapad sve manje bio spreman da provodi pravila EU i NATO-a. Recimo, pitanja granice su morala biti riješena prije nego je Hrvatska ušla u EU i NATO. Rusija je, također, iskoristila nepostojanje jasne zapadne strategije. Rusija je jača u regiji nego ranije. Ali, ono što me brine jeste da ćemo, umjesto da branimo svoje vrijednosti i suprotstavimo se lokalnim eksponentima Rusije, biti uvučeni u igru u kojoj ćemo pokušavati pridobiti Vučića i Srbiju na svoju stranu. To će nas samo još više povući u provaliju. Bolje je dati direktne sigurnosne garancije za BiH, Makedoniju, Kosovo, pa i Srbiju u ovim granicama te podržati civilno društvo i vršiti demokratski pritisak koji je pokazao rezultate u Makedoniji. Naše vrijednosti i naša spremnost da se suprotstavimo političarima koji ih dovode u pitanje je najbolja odbrana protiv Rusije, Turske, Kine i zaljevskih zemalja i svih neliberalnih snaga koje će rado podržati neodgovorne elite zbog svoj utjecaja. To je najbolje za BiH i susjede. Naša nespremnost da pomognemo u odbrani onih koji aktivno zastupaju te vrijednosti je glavni razlog što smo došli u ovu situaciju.

NICK: Kako komentirate dau jednom danu Jucker govori o tome kako će izbiti rat u regiji ukoliko ne bude išao ka EU, a Macron govori da ne treba primati nove članice?

  • Kao i izjava koju je Juncker dao na početku mandata kada je rekao da pet godina neće biti proširenja i Macronova izjava je istinita, ali potpuno nepotrebna. Nije rekao da neće biti proširenja, već da EU treba reformu prije nego primi nove članice. Iskreno, upravu je. A, što se tiče Junckerove izjave o ratu – ako on to vjeruje – a ja vjerujem da je organizirano nasilje moguće u BiH i na drugim mjestima u regiji, zašto onda ne poduzme mjere koje će to spriječiti? To je šizofrna, nelogična politika! Prizati neuspjeh politike koja je generirala nestabilnost, a onda nastaviti isto, sa samo nekim kozmetičkim promjenama za marketing, je neozbiljno.

NICK: Mislite li da će Dodik promijeniti politiku ukoliko uđe u Predsjedništvo BiH?

  • Dodik je imao šansu 2006. godine, da je tada krenuo na drugoj platformi dobio bi i glasove iz FBiH i postao premijer BiH. On je odlučio, onako kako ga podstiče ovakav sistem, da bude kralj RS i postan time vladar BiH, jer sve može blokirati. Mislim da je mogao pobijediti samo time što ne bi bio SDS. Nije morao koristiti nacionalizam da pobjedi. Ali, on je uradio šta je uradio i uvjeren je da to funkcionira. U svakom slučaju, iza sebe je spalio mostove. On više ni u kakvom kapacitetu ne može biti konstruktivna snaga u BiH. Bojim se da ako on i Čović budu zajedno u Predsjedništvu da bi se obojica mogli „odjaviti“ i ostaviti državu bez rukovodstva. Možda je to i plan. Ne bi me iznenadilo da je tako. Ali, za mene je najveće razočarenje Mladen Ivanić. On je u početku pokazivao da „zna bolje od prodaje nacionalističkog sranja“. A, onda se uplašio zbog stalnih napada da je izdajnik i počeo se vraćati na stare pozicije. Ivanić pokazuje da Dejtonska struktura ne samo da čuva nacionaliste nego proizvodi nove. Zato je potrebno zamijeniti Dejton nečim što nije samo pojačalo za nacionalizam.