BIH OSTALA PARTNER SAD – State department: I nacionalističke ekstremističke grupe su potencijalni izvor terorizma u BiH

Bosnia and Herzegovina (BiH) je kooperativan partner u borbi protiv terorima i nastavila je jačati svoje kapacitete u protekloj godini, navodi se u novom izvještaju američkog State departmenta o borbi protiv terorizma u svijetu, prenosi Nezavisni istraživački centar NICK. Američki State department, na čijem je čelu Mike Pompeo, zaključuje da su rupe u zakonu te blage kazne i dalje izazov, uz preklapanje nadležnosti različitih policijskih agencija. Upravo Popmeo je prije nekoliko dana nametnuo sankcije zvaničniku SNSD-a Nikoli Špiriću zbog korupcije.

  • Ekstremistička ideologija i regionalne nacionalističke ekstremističke rupe su i dalje potencijalni izvor terorizma u BiH. Malo je napretka postignutio u rehabilitaciji i deradikalizaciji – navedeno između ostalog, uz konstataciju da je BiH članica Globalne koalicije za pobjedu na terorističkom organizacijom ISIL.

Navedeno je da BiH zabranjuje paravojne i parapolicijske organizacije, ali da su presude značajan izazvov, jer sudovi izriču niske kazne zbog olakotnih okolnosti. Osuđenici dolaze u poziciju da plate kaznu umjesto da odsluže kaznu. State department smatra da je su kapaciteti Državne agencije za borbu protiv terorizma ograničeni, jer oko 25 službenika radi na slučajevima terorizma, zbog toga je Ministarstvo sigurnosti predložilo da se uveća taj broj na 50.

  • Neslaganje između institucija i pojedinaca u sigurnosnom sektoru su podrivali strateški napredak u antiterorističkim inicijativama. Na operativnom nivou je bilo saradnje i akcija, uz određene propuste – istaknuto je. Zabilježena su hapšenja osumnjičenih za terorizam i presude.
  • BiH je nastavila sarađivati sa SAD u borbi protiv terorizma. Naprimjer, vlasti BiH su radile sa SAD na izručenju Mirsada Kandića, saradnika ISIL-a koji je živio u Sarajevu – navedeno je.

U pogledu borbe protiv nasilnog ekstremizma, BiH je imenovala prvog koordinatora na državnom nivou za međunarodne i domaće napore u spriječavanju nasilnog ekstremizma zbog povećanog broja međunarodnih programa koji se odnose na ovu problematiku.

BiH je u saradnji sa međunarodnim organizacijama podržala napore da se ojača otpor rizičnih zajednica u koji su uključeni vjerski lideri i civilno društvo, prema izražavanju nasilne netolerancije. Pilot projekti realizirani su u nekoliko općina – zaključeno je.