BiH prvi put od Dejtona do danas bez predstavnika u Skupštini Vijeća Evrope – Predsjednica PACE: Iskreno žalim što nećemo imati članove iz Bosne i Hercegovine!

Bosna i Hercegovina će ove godine biti bez predstavnika u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PACE), saopćila je danas predsjednica PACE Liliane Maury Pasquier tokom uvodnog izlaganja na zasjedanju u Strazburu, prenosi Nezavisni istraživački centar NICK.

Naime, Parlamentarna skupština BiH propustila je rok do kojeg je trebala usaglasiti delegate BiH u ovoj skupštini koja okuplja parlamentarce iz cijele Evrope.

  • Sa žaljenjem konstatiram da do kraja 2019. godine BiH neće imati predstavnike u PACE – rekla je Liliane Maury Pasquier.

BiH je trebala imat pet predstavnika u najvišoj instituciji i najstarijoj multilateralnoj organizaciji na Starom kontinentu.

Na ovu mogućnost ranije su upozorili Tiny Kox (Holandija, UEL) i Serhiy Sobolev (Ukrajina, EPP / CD), suizvjestitelji za praćenje Bosne i Hercegovine od strane PACE-a, koji su predsjednicima oba doma Parlamentarne skupštine BiH izrazili zabrinutost zbog velike mogućnosti da propusti zakonski rok do ponoći 6. aprila.

Prema pravilima PACE-a, parlament ima šest mjeseci od datuma izbora da dostavi imena nove delegacije. Bosna i Hercegovina, kao jedna od 47 država članica Vijeća Evrope, ima pravo poslati delegaciju od deset članova u Skupštinu, ali su ona ostala prazna od januara 2019. godine.

Suizvjestitelji su napisali da su “veoma svjesni političkog konteksta u Bosni i Hercegovini” i činjenice da bi pregovori o formiranju Vijeća ministara na državnom nivou mogli uticati na imenovanje delegacije bh. parlamenta.

 

Međutim, dodali su, “izostanak delegacije bh. parlamenta u Skupštini vrlo je loš signal o sposobnosti vaše zemlje da ispoštuje svoje obveze u području demokratije, vladavine prava i ljudskih prava”.

 

Oni su zaključili kako je “dijalog jedna od temeljnih vrijednosti Skupštine, ali ne može ga sama voditi.”