Bivši šef evropskih posmatrača u BiH objavio knjigu: Svjedok ratnih zločina koji se suočio sa Karadžićem i Mladićem

Bivši šef Evropske posmatračke misije u Bosni i Hercegovini Colm Doyle objavio je knjigu o svom iskustvu na početku agresije na BiH, otkriva Nezavisni istraživački centar NICK. Doyle je bio jedan od prvih međunarodnih zvaničnika koji je stigao u Sarajevo uoči početka rata, bio je na čelu tzv. evropskih posmatrača, a kasnije je bio lični predstavnik Lorda Carringtona koji je predsjedavao Mirovnom konferencijom za Jugoslaviju.

Bivši irski vojni oficir svjedočio je kao svjedok tužilaštva protiv ratnih zločinaca Slobodana Miloševića i Radovana Karadžića, a njegovi iskazi su bili važni u dokazivanju pripreme i planskog djelovanja Srbije i rukovodstva bosanskih Srba na početku agresije na BiH. Knjiga pod naslovom „Svjedok ratnih zločina – memoari mirotvorca u Bosni“, već je dostupna u prodaji, a izdavač je najavljuje kao „jedno od značajnijih svjedočanstava o brutalnosti rata u BiH.

Naslovnica knjige bivšeg irskog oficira: Svjedočanstvo o početku rata u BiH

Doyle je u Sarajevo došao još u oktobru 1991. godine, bio je upoznat i uključen u sve ključne pregovore u događaje na početku rata koji je odnio više od 200.000 ljudskih žrtava. Kako je svjedočio u Hagu, za njega od samog početka nije bilo sporno ko je započeo i isplanirao napad na Sarajevo i BiH.