Blog Federice Mogherini: Vrijeme je da na Zapadnom Balkanu zatvorimo rane iz prošlosti i ujedinimo Evropu

Vrijeme je da zatvorimo rane iz prošlosti i napravimo nove korake kako bi garantirali stabilnost Zapadnog Balkan i cijele Evrope, poručila je Federica Mogherini, visoka predstavnica Evropkse unije za vanjske poslove i sigurnost u svom novom blogu, prenosi Nezavisni istraživački centar NICK.

  • Pišem nakon sedmice koju sam provela u Briselu, radeći na krizama Bliskog istoka, posebno Sirije, i na Zapadnom Balkanu, regiji koja je geografski dio Evrope, a koja zajedničk može postati dio Evropske unije. To je poruka koju sam donijela u Prištinu i na Kosovo zajedno sa predsjednikom Evropske komisije Jean-Claude Junckerom i evropskim komesarom za proširenje Johannes Hahnom – napisala je, između ostalog Mogherini.

Razgovori su se nastavili, kako je navela i narednih dana u Sofiji u Bugarskoj sa svih šest država regije.

  • Narednih mjeseci oni imaju, i mi imamo, jedinstvenu priliku da okončamo podjele u Evropi i ujedinimo kontinet – poručila je Mogherini.

Ona je, podsjetimo, trebala nakon Prištine stići i u Sarajevo, ali zbog vremenskih neprilika produžila je u Sofiju, a u Sarajevo su stigli Juncker i Hahn, gdje su primili odgovore na upitnik Evropske komisije. BiH je predajom upitnika napravila važan korak ka kandidatskom statusu.