BORBA ZA PREDSJEDNIŠTVO BiH Patriota, populista ili komunista – Šest teških pitanja za Denisa Bećirovića

Socijaldemokratska partija (SDP) kandidaturom Denisa Bećirovića za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH odigrala je, sudeći po svemu, relativno rizičan potez koji bi joj mogao donijeti najjaču kartu za postizborne koalicije ili ih pak ostaviti, bose i gole, bez načina da spase od potpune propasti nekada najjaču ljevičarsku političku stranku.

Način na koji su, u samom početku krenuli graditi kampanju za već 20 godina talentiranog i perspektivnog aduta iz Tuzlanskog kantona, samo dodatno naglašava koliko su Nermin Nikšić i saradnici rizikovali.

SDP, kao nasljednica Komunističke partije SRBiH, promovira Bećirovića kao patriotskog kandidata koji koketira sa nacionalizmom, čovjeka vjernika, vrlo bliskog političkom centru kojeg sve više podržavaju pa i radikalni desničari.

Na taj način, SDP je proširio moguću bazu Bećirovićevih glasača.

Ali, dobro upućeni izvori tvrde da je Nikšić istovremeno, uveliko ugrozio podršku tradicionalnih i discipliniranih SDP-ovih glasača koji će se nezadovoljni okrenuti strankama koje su nastavile baštiniti ljevu politiku poput Naše stranke ili Demokratske fronte. Čelništvo SDP-a, očito spremno izvršiti i salto mortale, nestrpljivo je zbog dugog perioda u opoziciji, a nakon odlaska Zlatka Lagumdžije i po svaku cijenu treba neku izbornu pobjedu. U Bećiroviću su pronašli možda i posljednju šansu.

Međutim, sam Bećirović će u takvoj, relativno nedefiniranoj situaciji i politici bliskoj populizmu, a ne jasnoj lijevoj orjentaciji, bez stvarne kontrole nad strankom i fluidnim biračkim tijelom, biti pred velikim izazovom. Posebno ako bude nastavio graditi kampanju koja će ga odrediti kao svebošnjačkog patriotskog kandidata, a ne lidera lijevog centra okrenutog reformama i ekonomiji.

Za početak, Nezavisni istraživački centar NICK iznosi nekoliko izazovnih i teških pitanja na koja će Bećirović, ako nastavi ovim putem, morati pronaći pravi odgovor. A, to neće biti lako niti bez političkih posljedica po njegovu kandidaturu.

  1. SDP je godinama radio na izbacivanju vjeronauke iz škola, smatrajući da ona narušava sekularni princip obrazovanja. Nekadašnji SDP-ov ministar obrazovanja u Vladi KS prije nekoliko godina je poduzeo i vrlo konkretne poteze da to i provede, ali je zaustavljen snažnom reakcijom Islamske zajednice BiH i medija. Ako SDP želi, a očito želi imati dosljednog vjernika u svom vrhu, onda će se morati odrediti spram odnosa prema vjeronauci i, uopće, ulozi Islamske zajednice BiH u društvenom životu u BiH. Bećirović će morati tokom kampanje jasno izraziti svoj stav o vjeronauci, o nošenju hidžaba u institucijama, o diskriminaciji žena pod hidžabom, o pravu na džumu namaz i o brojnim drugim pitanjima.

 

  1. Bećirović koristi svaku priliku da kaže kako je interese države uvijek stavljao ispred ličnih i partijskih interesa. Međutim, nakon što je 2013. godine, na inicijativu SNSD-a Milorada Dodika smijenio sa mjesta zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a Lagumdžiji zaprijetio smjenom sa mjesta ministra vanjskih poslova, Denis Bećirović i SDP su glasali za Zakon o prebivalištu koji je ocijenjen kao direktan udarac povratku i razlog zbog kojeg je kasnije izabran nebošnjački načelnik Srebrenice. Pitanje je kako Bećirović danas gleda na tu epizodu, te da li je spreman pokrenuti procese da se nepravda ispravi, ako je to uopće moguće.

 

  1. Kako Bećirović gleda na činjenicu da BiH nikada nije provela lustraciju. Brojni funkcioneri bivšeg režima umješani u nebrojene slučajeve kršenja ljudskih prava, represiju, zatvaranja i ubistva i dalje rade u institucijama ili u javnom životu. Nemali broj sadašnjih ili bivših članova stranke koja je naslijedila Komunističku partiju imalo je značajnu ulogu u tome. Ovo pitanje će kada tad doći na dnevni red. Ima li Bećirović snage da se suoči sa zločinima partije čiju tradiciju baštini? Ima li snage Bećirović da ponudi historijsko izvinjenje, primjerice članovima pokreta Mladi muslimani koji su progonjeni, zatvarani, ubijani?

 

  1. Kako Bećirović, koji u prvim kandidatskim nastupima intervjuu najavljuje borbu protiv Dodika i ostalih antibosanskih snaga, komentarie činjenicu da je nedavni niz sastanaka Nikšića i Dodika rezultirao prelaskom Dodikovog kadra Vojina Mijatovića u redove SDP-a? Obzirom da je upravo iz tog Mijatovićevog obnovljenog SDP-ovog ogranka iz Banja Luke dobio podršku da bude kandidat SDP-a za člana Predsjedništva BiH, a da funkcioneri tog SDP-ovog ogranka smatraju da je 9. januar legalan i legitiman dan Republike Srpske, Bećirević će morati objasniti šta on misli o 9. januaru kao neustavnom i nezakonitom danu manjeg entiteta?

 

  1. Bećirovićev, možda i najveći problem je kako ubjediti glasače da njegova sudbina neće biti jednaka njegovim prethodnicima koji su u svoje vrijeme bili možda i popularniji kandidati koje je SDP žrtvovao u borbi za člana Predsjedništva BiH. Alija Behmen i Sead Avdić, obojica ugledni političari su bili kandidati i to neuspješni dok je odlučivao Zlatko Lagumdžija. Nikšić, kao ni njegov prethodnik nije imao hrabrosti kandidirati se za člana Predsjedništva BiH. To Bećirovića stavlja u vrlo neugodnu poziciju u kojoj mu je nepopularni Nikšić teret, ali istovremeno i stranački šef.

 

  1. Na koncu, Bećirović će imati velikih problema kako objasniti stavove koje javno iznosi upravo njegov stranački šef. Primjerice, tokom kampanje za lokalne izbore, Nikšić je govorio kako su su njegova braća pripadnici i Vojske Republike Srpske „koji nisu okrvavili ruke“, ali nisu „bradata i braća sa kratkim nogavicama“? Zanimljivo je da među onima koji su javno podržali Bećirovića, u A-sda i Bošnjačkom pokretu Sejfudina Tokića, ima znatan broj baš takvih kakve je karikaturalno opisivao Bećirovićev šef Nermin Nikšić.