Brisel će tražiti da se države regije DOGOVORE o “broju žrtava i uzrocima ratova” prije nego 2025. godine uđu u Evropsku uniju?

Evropska unija neće dozvoliti ulazak niti jedne od država Zapadnog Balkana u članstvo prije nego prihvati činjenice o broju žrtava, ratnim zločinima, mjestima zatočenja te uzrocima i motivima koji su doveli do ratova devetesetih godina, tvrdi portal koji prati evropske integracije sa sjedištem u Beogradu, prenosi NICK. Prema nezvaničnim informacijama NICK-a, iz Beograda nisu neskloni ovoj ideji, jer bi onda kroz pregovore i rad komisija, mogli relativizirati neke od nalaza i činjenica koje je utvrdio Haški tribunal.

Oni navode, da Brisel želi da se do 2025. godine postigne regionalna saglasnost o činjenicama i to kroz osnivanje komisije. Prema sadašnjim odnosima u državama regije, posebno u Srbiji teško je očekivati da će Beograd biti spreman priznati razmjere zločina počinjenih u BiH i Hrvatskoj, te na Kosovu.

U novoj Strategiji za Zapadni Balkan Evropska komisija ističe da se „regionalna saradnja, dobrosusjedski odnosi i pomirenje ne mogu se nametnuti spolja. Lideri regiona moraju da preuzmu puno vlasništvo (nad procesom pomirenja) i da vode primjerom. Moraju izbjegavati i osuditi sve izjave ili akcije koje bi podsticale međuetničke tenzije i moraju se aktivno suprotstavljati nacionalističkim narativima“.

Iako nije nigdje izričito navedeno, European Western Balkans tvrdi da EU zapravo traži „osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava počinjenim na teritoriji nekadašnje SFRJ (REKOM) kao jednu od najvažnijih operativnih mera.“

  • Očekuje se da će na predstojećem Samitu u Londonu u okviru Berlinskog procesa, Deklaraciju o osnivanju REKOM-a potpisati premijeri Srbije, Kosova, Makedonije i Crne Gore. Sama Deklaracija predstavlja izraz političke volje, kojom se premijeri obavezuju da će institucije njihovih zemalja preduzeti neophodne korake za osnivanje REKOM-a do juna 2020, navodi European Western Balkans.

Kako ističu, ako REKOM bude osnovan do juna 2020. godine, Komisija može da postane operativna već 2022., i da svoju misiju ispuni već nakon tri godine.

  • To znači da bi njen mandat, koji se sastoji iz: prikupljanja informacija i utvrđivanja činjenica o kršenju ljudskih prava, individualnih i masovnih ratnih zločina i sudbine nestalih, izrade popisa ljudskih gubitaka civila i boraca, utvrđivanja činejnica o mestima zatočenja u toku ratova i istraživanje konteksta, uzroka i motiva koji su doveli do oružanih sukoba, ratnih zločina i teških kršenja ljudskih prava bio ispunjen do aprila 2025. godine – ističe ova internet stranica koja prati evropski put država regije.

Međutim, taj posao će, prema dosadašnjim iskustvima biti izuzetno težak, obzirom da zvanična politika u Beogradu odbija prihvatiti i presude Haškog tribunala, posebno u pogledu genocida u Srebrenici te u velikoj mjeri negira broj i razmjere zločina.