Cikotić za NICK: Aktivacija MAP-a za BiH u julu na samitu NATO-a, naša zemlja nema alternativu!

Sve je izvjesnije da bi se aktivacija MAP-a (Akcioni plan za članstvo) za članstvo BiH u NATO-u moglo desiti u julu na samitu ovog Sjeveroatlanskog saveza. Kazao je ovo Selmo Cikotić, savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništvu BiH Bakira Izetbegovića u razgovoru za Nezavisni istraživački centar NICK, ističući da je „skoro pa uvjeren“ da ćemo već u septembru početi početi sa korištenjem prvog godišnjeg nacionalnog plana.

  • Izvjesno je da će se to desiti u julu. Mislim da ima i drugih tehničkih načina, da oni ovlaste ministre ili čak svoje predstavnike da to urade u pogodnom trenutku – kazao je Cikotić.

On je ovih dana boravio na forumu 2BS u Budvi, odnosno na, kako kaže, najznačajnijem sigurnosnom događaju u Jugoistočnoj Evropi. Fokus ovogodišnjeg foruma bile su zemlje Zapadnog Balkana.

  • U tom smislu naša zemlja je pominjana više puta, nažalost, ne baš sa pozitivnim konotacijama. Na Forumu sam govorio o promjenama u politici američke administracije i promjenama njihovog odnosa prema nama. Istina je da je njihovo ponašanje uvijek zasnovano na interesu ne na nekoj samilosti i ne zavisi previše od aktuelnog predsjednika. Uzimajući u obzir te okolnosti i utjecaj Rusije na ovaj region euroatlanski put za nas jedina alternativa. Ima ih koji se tome protive, ali oni nam za sada ne nude ništa razumno ili bolje od ovoga – rekao je Cikotić.

Upitali smo ga i da prokomentira izjavu Mathewa Palmera, v.d. zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara o tome kako podrška Amerike nikad nije izostala na ovim područjima, Cikotić kaže kako se osjeti pad.

  • Govorim činjenično, manje je angažirane administracije, manje je projekata. Do 2006. godine, odnosno do rušenja „aprilskog paketa“ ta podrška je bila mnogo jača. Tada je opala, pa je opet rasla, ali u posljednje vrijeme opet jenjava – smatra Cikotić.

Dodao je i da najveća kritika na napredak BiH ide na račun nesposobnosti pojedinih nacionalnih lidera da se dogovore oko stvari koje su presudne za dobrobit čitave države.

  • Navodno štiteći interese zatvorenih etničkih grupa, cijela zemlja i svi narodi i građani u njoj su dovedeni u takoreći talačku poziciju. I to je ono što nam svi zamjeraju – zaključuje Cikotić.