CRNE SLUTNJE Bildt poziva EU i NATO: Ako mislite pričati o razmjeni teritorija, počnite slati vojsku na Kosovo i u Bosnu i Hercegovinu!

Bivši visoki predstavnik u BiH i bivši ministar vanjskih poslova Švedske Carl Bildt pozvao je danas Sjevernoatlanski savezu (NATO) i Evropsku uniju da, ukoliko prihvati razmjenu teritorija između Srbije i Kosova počne raspoređivati pojačane vojne snage u Bosni i Hercegovini i na Kosovu, otkriva Nezavisni istraživački centar NICK.

Bildt je na društvenim mrežama komentirao analize koje podržavaju plan da se razmjenom teritorija između Prištine i Beograda, navodeći da se ukoliko postoji namjera da se to i provede, trebaju svi spremiti na nestabilnost u regiji.

Bildt je zajedno sa još dvojicom bivših visokih predstavnika zatražio od Evropske unije da ne prihvati ovu inicijativu. Međutim, sve više zapadnih medija objavljuje kako si SAD i EU spremne prihvatiti bilo kakav dogovor između Srbije i Kosova.

  • Moja preporuka NATO i EU je da počnu jačati vojne snage u BiH i na Kosovu zbog nestabilnosti koju će ovakva diskusija izazvati – poručio je Bildt, prenosi NICK.