Debata u Sarajevu: “Kako razumijevati bosansku budućnost”

Centar za strategijske studije Međunarodnog foruma Bosna 4. januara 2019. godine, s početkom u 18:00 sati u hotelu Europe u Sarajevu, organizira javnu raspravu na temu „Kako razumijevati bosansku budućnost?“, uz promociju knjige „Tragom drevnih Bošnjana: Bosanska država i nacionalni identitet(i) kroz historiju“ Tanera Aličehića i Đenana Galešića, prenosi INS.

Autori ukazuju na važna pitanja o bosanskoj budućnosti, temeljeći svoja razmatranja na prikrivanim, izvrtanim i poricanim znanjima o bosanskoj prošlosti i sadašnjosti.

49058252_1861691070606398_3679465308155805696_n.jpg - Mahmutćehajić, Lavić, Zubčević, Dizdarević: Kako razumijevati bosansku budućnost?

Kako dešifrirati antibosanske politike u 20. stoljeću? Šta su temeljne vrijednosti Bosne i bosanstva? Je li moguće iz sadašnje bosanske agonije ocrtati vidike budućnosti koje bi bile u skladu s vrijednostima razvijenih pluralnih društava?

To su neka od pitanja kojima se autori bave u namjeri da podstaknu ljude na osjetljivost prema njima.

Promocija Mostar7.jpg - Mahmutćehajić, Lavić, Zubčević, Dizdarević: Kako razumijevati bosansku budućnost?

O pitanju iz naslova javne rasprave uz ovu knjigu govorit će predsjednik Međunarodnog foruma Bosna, akademik Rusmir Mahmutćehajićpredsjednik BZK „Preporod“ i profesor Fakulteta političkih nauka prof. dr. Senadin Lavićprof. dr. Asim Zubčević i autori – Taner Aličehić i Đenan Galešić. Raspravu će moderirati Nermina Jusić.

Uz ovu raspravu bit će predstavljen i Plan rada Međunarodnog foruma Bosna u 2019. godini. Rasprava je otvorena za javnost.