Dedović u UN-u: Održivi mir samo uz veći broj žena na svim nivoima upravljanja i njihovo učešće u odlučivanju!

Sehija Dedović, osnivačica i direktorica CEI „Nahla“, 20. septembra 2018. godine bila je jedna od panelistica na sastanku o ulozi vjernica u održavanju mira u sjedištu Ujedinjenih nacija u New Yorku, u okviru 73. zasjedanja Generalne skupštine UN-a, prenosi Nezavisni istraživački centar NICK.

Cilj sastanka bio je pružiti platformu ženama različitih vjera i denominacija da i na globalnoj političkoj sceni istaknu svoj doprinos kao nositeljice mira i društvene transformacije – prenosi se u saopćenju Centra za edukaciju i istraživanje Nahla.

U svojoj poruci, između ostalog, Sehija Dedović ističe da je za postizanje održivog mira neophodno povećati učešće žena na svim nivoima i njihovo učešće u odlučivanju, za što su potrebni udruženi napori cijele zajednice, te je pozvala sve aktere na međunarodnoj sceni da u tom smislu religiju počnu posmatrati kao dio rješenja, a ne kao problem.

Posebno je istakla značaj bosanskih lekcija i iskustva, iz kojih cijeli svijet može puno toga naučiti, a kroz koje se kako govor mržnje preko noći prerasta u genocid. Gđa Dedović je pozvala sve vlade, međunarodne organizacije, ali i pojedince, da se svako, u okvirima vlastitih mogućnosti i odgovornosti, uključi u borbu protiv širenja mržnje i straha, i to sa jednakom strašću koju sa druge strane ulažu oni koji šire mržnju, javlja NICK.