Dodik u NSRS verbalno atakovao na Muniru Subašić, profesora Smaila Čekića i NICK

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik je danas u Narodnoj skupšitni RS, tokom rasprave o pokušaju da se stavi van snage Izvještaj Vlade RS o Srebrenici, verbalno atakovao na Udruženje majki enklava Srebrenice i Žepe, Muniru Subašić, uglednog profesora Smaila Čekića, direktora Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava i bivšeg člana Komisije Vlade RS o Srebrenici i Nezavisni istraživački centar NICK.

Dodik je tokom obraćanja u skupštinskim klupama, kada je između ostalog rekao da je „genocid u Srebrenici dogovore da bi se satanizirali Srbi“ sam i priznao da je njemački tužilac rekao da “nijedan počinilac genocida u Srebrenici koji se krije u Njemačkoj ne bi trebalo da se osjeća sigurnim od istrage, privođenja i presude”. Dodika je teško pogodila objava spiska osoba koje su, prema podacima Komisije za Srebrenicu Vlade RS povezane sa događajima u julu 1995. godine.

“Šta reći poslije `optužnice` i `presude` koju su već izrekle “Majke Srebrenice” ljudima sa spiska od 22.000 imena”, upitao je Dodik.

Dodik je u svom skandaloznom istupu u kojem negira historijske činjenice, presude međunarodnih sudova i vrijeđa žrtve najstrašnijeg sistematskog ratnog zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, iznio neistine o radu i djelovanju Nezavisnog istraživačkog centra.

No, obzirom da Dodik već godinama javno negira gencid i vrijeđa žrtve, najmanje je važno šta tvrdi o radu Nezavisnog istraživačkog centra, koji najavljuje nastava objave spiska Komisije za Srebrenicu koji je predat njemačkim vlastima. Još jednom napominjemo da uz poštovanje presumpcije nevinosti spisak osoba za koje se sumnja da su povezani sa genocidom objavljujemo u svrhu istine, pravde i pomirenja.