DOKUMENTI: Na 13. dijelu srebreničkog spiska pripadnici komande Glavnog štaba VRS, Drinskog korpusa i zločinačkih Crvenih beretki!

Genocid u Srebrenici je planiran s najvišeg vrha komande Vojske Republike Srpske (VRS), a najodgovorniji su članovi Glavnog štaba i komande Drinskog korpusa, utvrđeno je u presudama Haškog tribunala.

“Za čuvanje, prevoz i pogubljenje bosanskih muslimana, angažovane su jedinice VRS-a, uključujući pripadnike Drinskog korpusa, odnosno Bratunačke i Zvorničke brigade, te Desetog diverzantskog odreda. Učešće tako velikog broja jedinica pokazuje do koje je mjere proces bio isplaniran, a učešće Diverzantskog odreda konkretno pokazuje da je u tu operaciju bio direktno umiješan Glavni štab VRS-a”, navedeno je u presudi Radislavu Krstiću.

Presuda Krstiću, bivšem načelniku štaba Drinskog korpusa osuđenom na 35 godina zatvora, ujedno je prva koju je donio Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY), a u kojoj je utvrđeno da se u julu 1995. u Srebrenici desio genocid, za koji je najodgovorniji vrh komande VRS-a.

Nezavisni istraživački centar NICK nastavlja objavu spiska 20.150 osoba koje bi, prema nalazima Komisije za Srebrenicu Vlade RS, mogle biti pozvezane sa genocidom u Srebrenici. Spisak je, kao što je ranije objavljeno, predat i njemačkim vlastima.

Na 13. dijelu spiska, između ostalih nalaze se pripadnici Komande Drinskog korpusa VRS.

Drinski korpus bio je vojna formacija VRS-a sa zadatkom izvođenja operacije “Krivaja 95”, čiji je vrhunac bilo zauzimanje Srebrenice. Jedinice Drinskog korpusa su 9. jula prodrle u dubinu enklave, zaustavivši se kilometar od grada Srebrenice.

Napad na Srebrenicu VRS je počela 6. jula 1995., granatiranjem jezgra grada i zauzimanjem kontrolnih punktova snaga Ujedinjenih nacija (UN).

U kasno popodne tog dana, ohrabren vojnim uspjehom i izostankom otpora, tadašnji predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić – kojem se trenutno sudi pred Haškim tribunalom – izdao je naređenje kojim je odobrio Drinskom korpusu da zauzme grad.

Haški tribunal je zaključio da je granatiranje Srebrenice, koje je izvršio Drinski korpus 10. i 11. jula 1995., bilo smišljeno kako bi se bošnjačko stanovništvo zastrašilo i istjeralo iz grada.

Na spisku je i dio pripadnika zločinačke jedinice srbijanskog Ministarstva unutrašnjih poslova “Crvene beretke”. Također, u ovom dijelu liste nalazi se članovi Glavnog štaba Vojske RS među kojima ima već osuđenih ratnih zločinaca.

NICK napominje da je dio imena sa izvornog spiska zaštićen od objaveu javnosti, a kako se ne bi ugrozile istrage koje su u toku ili u pripremi.

Trinaesti dio spiska možete pogledati ovdje:Spisak 13. dio