Eksperti Vijeća Evrope naredne sedmice stižu u Mostar: Ima li riješenja za izbore

Eksperti Vijeća Evrope naredne sedmice dolaze u Mostar razgovarati o riješavanju višegodišnje blokade održavanja lokalnih izbora u ovom gradu, saznaje Nezavisni istraživački centar NICK. Kongres za lokalne i regionalne vlasti Vijeća Evrope je ranije osnovao grupu posvećenu problemu Mostara, te će članovi te grupe doći u bh. grad već 25. i 25. juna sa namjerom da, kako su najavili „doprinesu pronalasku održivog riješenja u vraćanju lokalne demokratije u Mostar gdje izbori nisu održani još od 2008. godine“.

Najavljeni su sastanci sa predstavnicima bh. zakonodavne vlasti, između ostalih i sa Šefiko Džaferovićem, dopredsjedavajućim Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, te predstavnicima međunarodne zajednice, uključujući i Valentina Incka, visokog predstavnika.

Bit će organiziran i okrugli stol na koji će biti pozvale relevantne političke stranke koje imaju članove u Gradskom vijeću te koalicija nevladinih organizacija. U delegaciji će biti Anders KNAPE iz Švedske, Stewart DICKSON iz Velike Britanije te Franz SCHAUSBERGER, predstavnik Evropske unije.