EU danas razmatra saradnju sa Zapadnim Balkanom u borbi protiv terorizma i radikalizma

Ministri unutrašnjih poslova i pravde država Evropske unije će danas razgovarati o Zapadnom Balkanu, saradnji u oblasti sigurnosti i borbe protiv terorizma, saznaje NICK.

Dvodnevno zasjedanje Vijeća za unutrašnje poslove i pravdu započelo je danas u Briselu. Kako saznajemo, ministri će razmijeniti mišljenja o saradnji sa državama naše regije, uključujući i Bosnu i Hercegovini u oblasti sigurnosti i borbe protiv terorizma, posebno u svjetlu nove strategije za proširenje koju je 6. februara prezentirala Evropska komisija.

  • Posebno će se posvetiti mjerama koje su navedene u strategiji, a koje se tiču saradnje u oblasti sigurnosti i migracija, te se u tom pogledu pripremiti za samit Zapadnog Balkana koji će biti održan u Sofiji 17. maja – navedeno je u najavi sastanka.

Prema novoj strategiji, EU želi ojačati operativnu saradnju sa državama regije, kako bi se efikasno borili protiv terorizma koji pogađa i Uniju i Zapadni Balkan.  Traži se i jačanje saradnje između država regije u toj oblasti.  EU je izrazila spremnost da pomogne kapacitiranje relevantnih agencija iz država regije u tom pogledu. Brisel u novoj strategiji traži pojačani angažman u prevenciji širenja radikalizma, pa će ministri danas razmotiri i mjere protiv širenja radikalizma i borbu protiv terorizma na internetu.