Vijeće EU u ponedeljak raspravlja o situaciji u BiH: U zvaničnoj najavi nema ni riječi o “Čovićevim pitanjima” ugroženosti Hrvata!

Vijeće Evropske unije će u ponedeljak raspravljati o situaciji u Bosni i Hercegovini, ali u najavi ove tačke dnevnog reda nema ni riječi o zahtjevima Hrvatske niti HDZ BiH, otkriva Nezavisni istraživački centar NICK.

  • Vijeće će diskutovati o BiH nakon izbora koji su održani 7. oktobra. Rasprava će pokriti pitanja vezana za proces reformi u državi – navodi se u zvaničnoj najavi sastanka Vijeća za vanjske poslove EU.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović najavio je da će se iz Brisela čuti da „nema BiH bez hrvatskog naroda do kraja jednakopravnog“, aludirajući na informacije da je rasprava na vijeću pokrenuta na zahtjev Hrvatske. Međutim, u pripremnim dokumentima za zasjedanje Vijeća za vanjske poslove koje redovno prati i razmatra stanje u našoj zemlji nema govora o tome. Hrvatska kao punopravna članica EU ima pravo da tokom sastanka iznese svoj stav, i zaočekivati da će to i učiniti, međutim male su šanse da ostale članice zauzmu isti stav te da se to reflektirana konačne zaključke o BiH.

Mnogo više prostora u najavi sastanka Brisel je posvetio pitanju nastavka misije EUFOR-a u BiH za šta je Vijeće sigurnosti UN ponovo povjerilo mandat prije nekoliko dana.

  • Tada je Vijeće EU navelo da očekuje od svih lidera u državi da se konstruktivno angažiraju na formiranju vlasti na svim nivoima u interesu građana. Također, Vijeće EU ponavlja da očekuje da vlasti BiH uzmzu za prioritet napredak u reformama na evropskom putu, te da osiguraju potpunu i efektivnu implementaciju reformske agende – istaknuto je u najavi sastanka koji se održava u ponedeljak u Briselu.

Iz EU napominju da planirana finansijska pomoć za BiH u periodu od 2018-2020. iznosi 263 miliona eura.