EXCLUSIVE – Američka agencija izdala sigurnosno upozorenje za BiH zbog tenzija između SAD i Irana

Američka organizacija za procjenu sigurnosnih rizika u svijetu (OSAC) izdala je jučer posebno upozorenje za Bosnu i Hercegovinu zbog povećanih tenzija između Sjedinjenih Američkih Država i Irana, saznaje Nezavisni istraživački centar NICK.

Američkim državljanima se savjetuje da budu na posebnom oprezu, da obrate pažnju na mjesta gdje se okupljaju turisti te razmotre svoje planove za putovanja.

– Na Bliskom istoku postoji pojačana napetost koja može rezultirati sigurnosnim rizicima za građane Sjedinjenih Država u inostranstvu. Ambasada će nastaviti sa pregledom sigurnosne situacije i po potrebi će pružiti dodatne informacije – navedeno je na internet stranici OSAC-a.

 

OSAC je posebno tijelo koje je osnovao američki State department u saradnji sa privatnim sektorom, a koje se bavi nadzorom i prikupljanjem informacija u vezi sa potencijalnim rizicima za građane SAD koji se nalaze van države.

Upozorenje ovih dana je izdato za više država, Austriju, Ukrajinu, Gvatemalu, Argentinu, Burundi, Mađarsku, Belgiju…

Tenzije između Vašingtona i Teherana eskalirale su posljednjih dana zbog ubistva iranskog generala i više oficira u američkoj operaciji u Iraku. Iran je uzvratio raketnim napadima.