Exclusive – Moody's tvrdi: BiH zadržala stabilan kreditni rejting, ekonomski rast 3,5 posto, BLOKADA U FORMIRANJU VLASTI STVARA PROBLEME!

Bosna i Hercegovina je zadržala stabilan kreditni rejting, uprkos tome što je proces strukturnih reformi zaustavljen „nestabilnim izbornim ciklusom“, navodi se u najnovijem mišljenju agencije Moody's., otkriva Nezavisni istaživački centar NICK.

Kreditni rejting Bosne i Hercegovine „B3 stabilan“ ograničen je izazovnim političkim okruženjem i složenim sistemom upravljanja koji narušavaju kreiranje politike i povećavaju rizik – navodi se danas u godišnjem izvješću Moody's Investors Service.

  • Tempo strukturnih reformi i dalje je ometan preprekama za efikasnost vlade u Bosni i Hercegovini. Široki vanjski deficiti zemlje i visoka nezaposlenost ograničavaju njen kreditni profil- rekla je Daniela Re Fraschini, pomoćnica potpredsjednika Moody'sa – analitičar i koautora izvještaja.

Kreditna snaga uključuje visoku dostupnost državnog duga koji je uglavnom koncesioniran u poređenju sa državama sličnog rejtinga. Aranžman valutnog odbora nastavlja sa radom i obezbeđuje makroekonomsku stabilnost, podržanu značajnim rezervama.

Moody's predviđa da će rast BDP-a ove godine dostići 3,5%, i ostati ispod nivoa postignutih prije globalne finansijske krize.

  • Opterećenje dugom je povoljno u odnosu na države sličnog rejtinga i, s obzirom na njegovu uglavnom koncesijsku prirodu, dostupnost duga je bolja nego za većinu država. Dogovor valutnog odbora zemlje takođe nastavlja da funkcioniše glatko i obezbeđuje makroekonomsku stabilnost, podržanu značajnim rezervama – navedeno je.

Moody upozorava da bi šojednostavljeno donošenje politika koje bi rezultiralo većim unutrašnjim konsenzusom bi bilo pozitivno.

  • Nastavak blagovremenog ispunjavanja sporazuma sa MMF-om koji je osigurao održivost duga na svim nivoima vlasti takođe bi bio pozitivan. Rejting bi mogao biti pod pritiskom ako BiH ne bude mogla ispuniti uslove za oslobađanje koncesionog vanjskog finansiranja, što bi povećalo rizike finansiranja. Zastoj u reformskom programu duže od očekivanog i kašnjenje u u formiranju vlade također bi bio kreditno negativan – istaknuto je, prenosi NICK.