EXCLUSIVE Potvrđen stabilan kreditni rejting – Agencija S&P: Uprkos tenzijama, BiH će nastaviti ekonomski rast, a očekuje se i povećanje plaća!

Stabilan kreditni rejting sa pozitivnim izgledima za ekonomki rast potvrđen je za Bosnu i Hercegovinu, saopćila je agencija Standard & Poor's, saznaje Nezavisni istraživački centar NICK.

Uprkos političkoj nestabilnosti i odluci Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da odgodi narednu trašnu kredita za BiH, ova ugledna svjetska agencija očekuje da će BIH imati stabilan ekonomski rast od najmanje tri procenta naredne tri godine.

Agencija je potvrdila bh. kreditni rejtin B/B sa pozitivnim izgledima, iako se konstatira da predstojeći Opći izbori uzrokuju zastoj u reformama i tenzije među političkim liderima.

  • Političke tenzije i strategije koje vode podjelama će vjerovatno uzrokovati odgađanje uspostave funkcionalnih parlamenata nakon oktobarskih izbora što će, uz odgodu aranžmana sa MMF-om donijeti veću zabrinutost za investicije i kapacitet strukturalnih reformi . navodi S&P, saznaje NICK.

Međutim, ova agencija očekuje da će BiH nastaviti bez problema izmirivati sve obaveze, a realna ekonomija će imati stabilan rast uz, kako je navedeno, „popravljanje nivoa ličnih prihoda“.

Ako politička dešavanja naredne dvije godine budu dovela do dugotrajne blokade vlasti i nereda te uzrokuju nazadak u reformama, ovaj kreditni rejting bit će snižen. Mogući razglog je i ukoliko MMF ne nastavi aranžman sa BiH.