IZVJEŠTAJ EVROPSKE KOMISIJE: Jedna od najvećih svjetskih piratskih internet stranica preselila u BiH!

Jedna od najposjećenijih stranica za preuzimanje tzv. torrent dokumenata sa interneta, smještena je u Bosni i Hercegovini, navodi se u novom izvještaju Evropske komisije o borbi protiv piratstva i nezakonitog korištenja sadržaja, otkriva Nezavisni istraživački centar NICK.

Prema informacijama Evropske unije, BiH je postala domaćin stranici „rarbg.to“ koju je samo od aprila 2017. do marta ove godine zabilježila više od 1,37 milijardi posjeta iz cijelog svijeta. Evropski eksperti su ovu stranicu na listi onih pod nadzorom evropskih agencija za provođenje zakona postavili odmah iza najpoznatije svjetske piratske stranice PirateBay.

  • to je popularna BitTorrent internet stranica koja djeluje iz BiH, a nudi različite sadržaje uključujući filmove, TV emisije, programe, igre i muziku. Prema prosječnom broju posjeta ova stranica je na 304. mjestu u svijetu, a 31 posto posjeta dolazi iz EU – navedno je u dokumentu Evropske komisije, saznaje NICK.

Kako ističu, ova stranica često prihvata upozorenja vlasnika autorskih prava, međutim, vrlo brzo vraćaja sadržaje koji su zabranjeni za javno emitiranje na internet.

  • Prikupljaju prihode od oglašavanja i programa za borbu protiv neželjenih sadržaja. Ali, ova je stranica i njene različite varijacije već dobila blokadu i zabranu rada u Australiji, Danskoj, Finskoj, Irskoj, Italiji, Portugalu i Velikoj Britaniji – istaknuto je u izvještaju.

Evropska komisija je posljednjih godina pojačala borbu protiv piratstva na internetu i nezakonite objave različitih sadržaja. No, eksperti ne pojašnjavaju zbog čega su vlasnici sporne stranice odabrali baš Bosni i Hercegovinu kao državu iz koje će nastaviti djelovati, a nakon što su se suočili sa zabranama u mnogim državama.