EXCLUSIVE Van der Auweraert za NICK: Migranti su jednostavno odlučili nastaviti svoj put, oni ne žele ostati u Bosni i Hercegovini!

Grupa od oko 100 migranata zaustavljena je prije graničnog prijelaza u Hrvatsku kod Velike Kladuše i ne vjerujem da će uspjeti u pokušaju da pređu u Evropsku uniju, izjavio je ekskluzivno za NICK, Nezavisni istraživački centar, Peter Van der Auweraert, šef Ureda Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH.

  • Naše ekipe su na terenu. Lokalna i granična policija u BiH je reagirala vrlo profesionalno i zaustavila grupu migranta prije graničnog prijelaza. Oni su sada tamo i sjede i razmatraju šta dalje. Naše informacije govore da su oni jednostavno odlučili nastaviti putovanje prema EU, na kojem im je BiH samo prolazna stanica. Nema nekog posebnog razloga zašto su to uradili danas – rekao nam je Van der Auweraert.

On je potvrdio da je granični prijelaz Maljevac zatvoren, da se državljani BiH i drugi putnici preusmjeravaju na druge prijelaze u Hrvatsku. Kako ističe, male su šanse da migranti pređu granicu. Situacija je za sada protekla bez incidenata.

  • Hrvatska je pojačala kontrole, i uvjeren sam da će se i ova grupa vratiti u Veliku Kladušu gdje su bili i ranije i pokušati na drugi način nastaviti putovanje. Ovo potvrđuje ono što smo i ranije govorili da se radi o migrantima koji nemaju namjeru niti želju ostati u BiH, već po svaku cijenu žele dalje nastaviti put – rekao nam je šef IOM-a.

Prema njegovim riječima, volonteri su na terenu i osigurali su hranu za migrante koji su krenuli prema granici.

  • Još oko hiljadu migranata je ostalo u Velikoj Kladuši. Dio mlađih migratana je već duže vrijeme razgovarao i planirao da pokušaju preći granicu. Nema indicija da je ovo povezano ili za ubistvom Marokanca niti sa uvjetima smještaja u BiH, jednostavno oni žele nastaviti svoj put – istakao je Van der Auweraert.