FT: Države EU nezadovoljne jer Kinezi najviše ulažu u Zapadni Balkan, BiH na vrhu liste prema VEĆ DOGOVORENIM investicijama!

Pojedine članice Evropske unije su nezadovoljne što države Zapadnog Balkana privlače više investicija iz Kine, piše jutros ugledni „Financial Times“ pozivajući se na izjave neimenovanih evropskih diplomata. Kineski premijer Li Keqiang  stiže ovih dana u Evropu na samit sa državama grupe 16+1.

Prema podacima Centra za strateške i međunarodne studije tokom 2016. i 2017. godine najviše novca iz Kine je uloženo i obećano u Bosni i Hercegovinu i to više od tri milijarde američkih dolara, navodi list. Grafika koju je objavio ova list govori da Kinezi najviše ulažu u infrastrukturu i energetiku, navodi Nezavisni istraživački centar NICK.

Grafika pokazuje vrijednost investiranih i dogovororenih projekata iz Kine u okviru grupe 16+1

 

  • Kina najavljuje obilate investicije na Balkanu, uoči priprema za samit „16+1“ između dijela država članica EU i država koje žele postati članice sa Kinom koji će biti održan u Sofiji. Ovaj skup će biti održan samo nekoliko dana prije samita EU i Kine. To će biti dodani pokazatelj kineskih ambicija u regiji u vrijeme visokih tenzija između SAD i Rusije – navodi ugledni list.

Kina već neko vrijeme pojačava odnose i investicije u okviru grupe 16+1, u kojoj je i Bosna i Hercegovine, ali kako ističe jedan evropski diplomata „Unija je zabrinuta da ta grupa država usisava resurse iz odnosa EU i Kine“.

– Više od polovice ukupnih ugovora od 4,9 milijardi dolara sa Kinom koje ima grupa „16+1“ otišlo je u država koje nisu članice Unije, BiH, Albaniju, Crnu Goru i Srbiju – navedeno je. Analitičari ističu da manje i slabije ekonomije privlače više investicija iz kineske inicijative „Pojas i put“, jer je kineskim kompanijama teže ispuniti uvjete u državama članicama Evropske unije.

– Na Balkanu, Kinezi su fokusirani na infrastrukturu, željeznice, investicije za koje zapadne evropske države nisu pretjerano zainteresirane – navedeno je, između ostalog u tekstu FT.