Generalni sekretar UN šalje novog koordinatora za BiH

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres imenovao je Ingrid Macdonald iz Australije za stalnog koordinatora Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini uz odobrenje vlade domaćina.

Kako je saopćeno iz UN, Ingrid Macdonald radila je u Uredu Ujedinjenih naroda za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) kao zamjenica direktora za operacije i zagovaranje, a nadgledala je i azijsko-pacifičku regiju. U OCHA-i je bila i voditeljica ureda za Ukrajinu i direktorica Peer-2-Peer Support Projekta koji podržava koordinatore i timove zemalja u jačanju njihovih humanitarnih projekata.

Prije nego što se pridružila Ujedinjenim narodima, 19 godina bila je na rukovodećim pozicijama u međunarodnim neprofitnim organizacijama ali i vladinim organizacijama. Radila je u Norveškom vijeću za izbjeglice kao predstavnica u Ženevi i obnašala dužnosti u Afganistanu, Norveškoj i Pakistanu.

Doktorirala je historiju na Univerzitetu Toulouse – Jean Jaures, diplomirala je međunarodno pravo na Univerzitetu u Melbourneu i geografiju na Univerzitetu u Aucklandu.