“Gulf Times”: BiH postaje središte islamskih finansija na Balkanu!

Bosna i Hercegovina postaje regionalno sjedište za islamsko bankarstvo piše Gulf Times uoči održavanja „Sarajevo Halal Fair“, prve manifestacije takve vrste u regiji koja počinje u četvrtak u Sarajevu, prenosi Nezavisni istraživački centar NICK.

Kako ističe utjecajni medij, posljednjeg dana „SHF 2018“ bit će dodijeljene nagrade Global Islamic Finance Awards (GIFA) jedne od najprestižnijih nagrada u oblasti liderstva i islamskim finansijama koje se dodjeljuje još od 2011. Bit će dodijeljene nagrade u više od 50 kategorija i to za vrlo utjecajne pojedince i kolektive iz država članica „Gulf Cooperation Councila“.

  • Ovaj događaj pokazuje brzi razvoj islamskih finansija u BiH u posljednje dvije decenije, o čemu se rijetko govori. Do 2017. godine, kapital islamskih finansija predstavljao je oko 18 posto ukupne aktive u bankama – navedeno je u tekstu.

Ističu da u BiH od 2000. godine posluje Bosna Bank International, jedina banka koja posluje po islamskim principima, ali navode da BiH postaje i centar za edukaciju i primjenu tih propisa u cijeloj regiji.