Hoće li se u Davosu raspravljati o sudbini Balkana bez prisustva predstavnika BiH?

Najpoznatiji samit elite u švicarskom Davosu, Svjetski ekonomski forum (WEF) koji ove godine slavi 50. godina postojanja, trajat će od 20. -24. januara.

Očekuje se dolazak gotovo 3000 sudionika iz 117 zemalja, uključujući 53 šefa država, među kojima će na sastanku učestvovati i američki predsjednik Donald Trump, njemačka kancelarka Angela Merkel, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, Sebastian Kurz, austrijski kancelar, mlada švedska klimatska aktivistica Greta Thunberg i mnogi drugi naučnici, privrednici i ugledni profesori.

U saopćenju objavljenom na zvaničnoj stranici www.weforum.org možete pročitati ko je sve od zvaničnika potvrdio dolazak na samit.

Prethodnih godina BiH je na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu predstavljao tadašnji predsjednik Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić. Da li će naša država ove godine imati zvaničnog predstavnika, nije poznato.

Svjetskom ekonomskom forumu često se predbacuje da kao samit koji uspijeva okupiti najutjecajnije ljude na svijetu, u biti ne uspijeva ništa više od toga, jer nema konkretnih rezultata, no organizatori  samita u Davosu smatraju da to nije tačno i najavili su prezentaciju ostvarenih projekata.

Podsjećamo, Svjetski ekonomski forum je prije pet desetljeća osnovao Klaus Schwab s ciljem da barem malo popravi svijet u kojem živi. Na temelju Schwabovog projekta Davos je postao moderni centar kapitalizma.

I ove godine vodit će se rasprave o nizu tema, među kojima su klimatske promjene, usporavanje globalnog rasta, trgovinski ratovi, te sukobi i napetosti na Bliskom istoku, u sjevernoj Africi i u istočnoj Aziji.

U utorak 21. januara će, u okviru samita, biti održan i sastanku “Dijalog o zapadnom Balkanu”, koji će moderirati predsjednik WEF-a Borge Brende, a na kojem će učestvovati i bugarski premijer Bojko Borisov, slovenski premijer Marjan Šarec, predsjednik Kosova Hashim Thaci, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Hrvatske Andrej Plenković i drugi.