Ian Brown: BiH je do sada pokazala da može biti i otporna i odlučna

Prošla godina završila je dobro za Bosnu i Hercegovinu. Poslije višegodišnjeg političkog zastoja, u parlamentu su konačno glasali za mjeru koja će obezbjediti finansiranje infrastrukturnih investicija od strane EU i međunarodnih finansijskih institucija, kao što je EBRD.

Tu odluku nije pozdravila samo međunarodna zajednica – Međunarodni monetarni fond je 9. februara otključao drugu tranšu kredita od oko 75 miliona eura. To je trogodišnji kredit, koji je bio zamrznut i čekao je da Sarajevo izvrši potrebne reforme.

Dvije sedmice poslije, predstavnici EBRD-a u Londonu su na investicionom samitu za Zapadni Balkan 2018. predstavili ambiciozan investicioni program koji uključuje više od 700 miliona eura za period 2018 – 2020, a odnosi se na razvoj i modernizaciju insfratrukture u BiH.

U središtu plana je Koridor 5C, dio autoputa koji će zemlju povezati za evropskom transportnom mrežom.

Izazov koji je pred nama je da ostvarimo konkretne rezultate koji će omogućiti rast privrede što će opet koristiti građanima. EBRD očekuje rast ekonomije za tri posto u ovoj godini, pod uslovom da se nastave sveobuhvatne reforme agende dogovorene između vlasti, međunarodnih kreditora i partnera Bosne i Hercegovine.

Reforma obuhvata šest oblasti: javne finansije, oporezivanje i fiskalna održivost; poslovnu klima i konkurentnost; tržište rada; reformu socijalne zaštite i penzija; vladavinu prava i dobro upravljanje te reforma javne uprave.

Cilj je “pokrenuti proces rehabilitacije i modernizacije ekonomije u cilju podsticanja održivog, efikasnog, socijalno pravičnog i stabilnog ekonomskog rasta; stvaranje novih radnih mjesta; povećanje i bolje prilagođavanje socijalne pomoći; i stvaranje povoljnog i pravičnog društvenog okruženja. ”

EBRD kao dugogodišnji partner Bosne i Hercegovine podržava ovaj napor. Do danas je Banka uložila 2,1 milijardu eura kroz 148 projekata koji imaju koristi od svih sektora privrede zemlje prema njihovim potencijalima i potrebama. Sadašnja strategija EBRD za BiH, usvojena u julu 2017. godine i koja obuhvata period do 2022. godine, identifikuje kao prioritet razvoj privatnog sektora, poboljšanje transportnih veza i bolje korišćenje obnovljivih izvora energije u zemlji. Ukratko: otključavanje i bolje korištenje potencijala koje Bosna i Hercegovina ima bez sumnje.

Da bi se postigao ovaj cilj, ključno je za vlasti i međunarodne finansijske institucije kao što je EBRD da stvore uslove pod kojima privatni sektor može da raste i uspjeva. Najambiciozniji bh. biznismeni neće uspješno dovesti svoje proizvode na tržište, ako roba ne može biti transportovana na vrijeme i po konkurentnoj cijeni. Najinovativniji poduzetnik neće uspjeti, ako se njegove ideje ne mogu ostvariti zbog birokratije i praksi koje nisu pogodne za poslovanje.

Tu su i prepreke. One su tu i uporne su, ali nisu neuništive. BiH je do sada pokazala da može biti i otporna i odlučna, iako su za to nekada postojale male šanse. Neka preduzeća su pokazala svoju sposobnost, agilnost i prilagodljivost – a EBRD može podržati njihov dalji razvoj.

Ovdje smo da pomognemo privatna preduzeća, velika i mala, da stvaraju radna mjesta, da se mladi integrišu u ekonomiju i društvo i da ljudi osjete opipljiva poboljšanja u svom životu.

Ovo je takođe cilj EBRD-a. Da fokusiramo ove napore, okupićemo se na Godišnjem sastanku EBRD u Sarajevu naredne godine te iskoristiti priliku da da demonstriramo i otkrijemo šta Bosna i Hercegovina nudi. Kako dobre vijesti i dalje dolaze došlo je vrijeme za još dobrih radova.