INVESTICIJE – Rudari Kreke će dobiti novo širokopojasno čelo vrijedno 16 miliona maraka

Rudnik uglja „Kreka“ u sastavu Javnog preduzeća „Elektroprivreda BiH“ nabavit će modernu opremu vrijednu 16 miliona maraka, otkriva Nezavisni istraživački centar NICK. Naime, tuzlanski je rudnik danas raspisao tender za nabavku „opreme mehanizovanog širokočelnog kompleksa za potrebe JP EP BiH d.d. – Sarajevo, ZD Rudnici “Kreka” d.o.o.“

Riječ je o najmodernijem sistemu za rad u rudnicima, kakav su radnici zahtjevali već mjesecima. Vrijednost jednogodišnjeg ugovora o isporuci je najmanje 16.000.000 maraka.

Sindikat Rudnika Kreka Tuzla je još krajem februara ove godine najavljivao štrajk zbog „nedopustivog kašnjenja Koncerna Elektroprivrede u ulaganju višemilionskih investicija u rudnik “Kreka”, bez kojih nema budućnosti rudnika, stabilne proizvodnje i bloka 7 u Termoelektrani Tuzla.“

Očekuje se da će ovo široko mehanizovano čelo biti isporučeno za Rudnik Mramor.

  • Mi tražimo uslove za rad. Dajte nam novu opremu. Primite nove radnike. I samo jedno, osnovno, ono što treba – to je plata. Prozvat ćemo sve pojedince i tražiti njihovu smjenu – rekao je tada kaže Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata Rudnika Kreka.

Samo jednodnevna obustava proizvodnje u Rudniku Kreka može dovesti u pitanje proizvodnju struje u Termoelektrani Tuzla, koja je najvažnija za elektroenergetski sistem u BiH. Ova investicija će doprinijeti stabilnijoj isporuci te poboljšati uvjete rada u rudnicima “Kreka”.