Inzko podnosi izvještaj Vijeću sigurnosti UN: HOĆE LI RUSIJA STAVITI VETO NA MANDAT EUFOR-a u BiH!?

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda večeras će bh. vremenu saslušati polugodišnji izvještaj visokog predstavnika Valentina Inzka i donijeti odluku o produženju mandata za međunarodnu vojnu misiju u Bosni i Hercegovini.

Kako nezvanično saznaje Nezavisni istraživački centar NICK, unutar zapadnih diplomatskih kruga postoji bojazan da bi Rusija mogla odbiti da podrži produženje mandata za snage EUFOR-a u BiH. Kao stalna članica UN, Rusija ima pravo veta, a u tome bi mogla imati i, eventualnu podršku, Kine koja u ovom mjesecu predsjedava Vijećem sigurnosti.

No, takav razvoj situacije bi izazvao dodatnu eskalaciju, te je Moskva upozorena putem diplomatskih kanala da bi bilo izuzetno loše usprotiviti se ostanku ograničenih vojnih snaga. Moskva bi se mogla zadovoljiti stavom da neće biti jačanja vojnih snaga te bi mogla, kao i ranijih godina podržati ostanak vojne misije u BiH. Očekuje se, također, debata o situaciji u našoj zemlji, a nakon oktobarskih izbora.

  • Rusija je prošle godine ostvarila jedan dio svojih ciljeva kada je iz rezolucije o BiH izbačen evroatlanski put, te sumnjam da će dodatno komplicirati stavljanjem veta – ističe izvor NICK-a iz Njujorka.

Visoki predstavnik je već dostavio izvještaj Vijeću sigurosti,  a u njemu je upozorio na pokušaje destabilizacije prije izbora te zatražio hitno formiranje vlasti na osnovu izbornih rezultata.