ISLAMOFOBIJA: Britanac iz osvete pregazio pokrivenu ženu i njenu kćerku, u Njemačkoj lani 950 napada na muslimane

Britanac Paul Moore (21) je proglašen krivim za pokušaj ubistva žene i njene 12-godišnje kćerke u odmazdi zbog terorističkih napada, pišu britanski mediji. Moore je rekao prijateljima da će „državi učiniti uslugu“, nakon čega je automobilom pregazio žrtve u Leicesteru 20. septembra, samo nekoliko dana nakon što je aktivirana naprava u londonskom metrou.

Zaynab Hussein, porijeklom iz Somalije, inače pokrivena hidžabom, odvela je to jutro kćerku u školu kada ju je napadač udario vozilom.

Tokom suđenja utvrđeno je da se Moore nakon što ju je oborio vratio i više puta je pregazio sa sva četiri točka vozila. Nesretna žena je pretrpjela teške ozljede, prijelome i povrede kičme. Odmah nakon toga, pomahnitali Moore je udario i djevojčicu, jer je primjetio da i ona nosi hidžab. Tokom suđenja nije pokazao nikakvo kajanje. Sud će naknadno odrediti kaznu za brutalni osvetnički napad. Suprug žrtve  Barre Duale je izjavio da je Moore ovih napadom „dostigao nivo terorista“.

  • On je napao Veliku Britaniju, napao je britansku majku, suprugu, radnicu i humanitarnu aktivisticu. On nije napao teroriste nego im se pridužio u onome što rade – saopćio je. Napadač je i ranije imao dosje u policiji.
  • Motiv napada je samo bila činjenica da su žrtve muslimani. Pažljivo je isplanirao napad. Žrtvu nije poznavao, samo je vidio da su pokrivene i napao ih – rekli su tužitelji.

Grupa za nadzor nad slučajevima islamofobije MAMA, je navela da prati slučaj te da je riječ o jednom u nizu napada na muslimane.

  • Presuda će pomoći da se upozori na antimuslimansko nasilje – saopćili su. Prema zvaničnim podacima, broj ultradesničarskih radikala koji prolaze kroz vladine programe deradikalizacije je znatno povećan.

Istovremeno, monitoring  grupe su utvrdile da su njemačke vlasti registrirale najmanje 950 napada a muslimane i islamske institucije u Njemačkoj u 2017. godini. Prema podacima njemačke policije najmanje 33 osobe su povrijeđene u napadima, a njih 60 je bilo direktno usmjereno na džamije i mesdžide.