ISTRAŽUJEMO Interes na “Googleu”: Mrtva trka Džaferovića i Radončića, Dodik ubjedljivo ispred Ivanića, Komšić za petama Čoviću!

Kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) Šefik Džaferović i kandidat Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić ispred su drugih kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine prema broju pretraživanja na internetu, otkriva analiza Nezavisnog istraživačkog centra.

Opći izbori u BiH će biti održani 7. oktobra, a prije dva dana je počela zvanična izborna kampanja.

Džaferović i Radončić imaju znatnu prednost u odnosu na kandidata Socijaldemokratske partije (SDP) i Senada Šepića, kandidata Nezavisnog bloka.

Istovremeno, Milorad Dodik, kandidat SNSD-a ubjedljivo je više puta pretraživan na najposjećenijoj svjetskoj internet stranici Google od prvog rivala Mladena Ivanića, dok je Dragan Čović, kandidat HDZ BiH u blagoj prednosti u odnosu na Željka Komšića, kandidata koalicije Demokratska fronta-Građanski savez, pokazuju podaci Googlea.

Broj pretraživanja na Googleu ne mora značiti i prednost u broju glasova, ali može biti indikator popularnosti kandidata koja utječe i na konačni izborni rezultat.

Za Džaferovića vlada za nešto veći interes u odnosu na Radončića u posljednjih mjesec dana, dok je Radončić više puta pretraživan od Džaferovića u posljednjih godinu.

Za Bećirovićem i Šepićem vlada znatno niži interes i u posljednih mjesec uoči početka izborne kampanje i u posljednjih godinu dana.

Broj pretraživanja u posljednjih 30 dana
Broj pretraživanja u posljednjih godinu

Google Trends bilježi broj pretraživanja pojmova iz cijelog svijeta, a potom računa njihov odnos između najnižeg i najvišeg broja pretraživanja u definiranom periodu. Podaci koje iznosimo odnose se na pretraživanje imena kandidata od strane korisnika iz cijelog svijeta.

Očekivano, Dodik je na internetu daleko popularniji od Ivanića, ali je razlika nešto manja kada se posmatra samo posljednjih 30 dana.

Statistika pretraživanja za proteklih mjesec
I za proteku godinu…

Neizvjesna utrka će biti, ako je suditi prema interesiranju korisnika interneta, za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. Čović jeste u prednosti u odnosu na Komšića, ali ne uvjerljivoj, dok je značajan i interes za kandidatkinjom HDZ 1990 Dianom Zelenikom. Razlika je veća za Čovića kada se posmatra period od godinu dana, a to je i razumljivo obzirom da se radi o stranačkom lideru i aktuelnom članu Predsjedništva BiH.

Broj pretraživanja u posljednjih mjesec
Broj pretraživanja u protekloj godini

Ostali kandidati su ostvarili zanemarljiv broj pretraživanja na najposjećenijem svjetskom internet pretraživaču.