Izetbegović o NATO-u: SDA neće praviti protivustavne kompromise radi formiranja vlasti, ako mogu neka nađu druge partnere!

Niko ne može narediti BiH da zaustavi svoj NATO put! To je crvena linija preko koje SDA neće proći. Ako treba neka nađu druge partnere za to, izjavio je danas predsjednik SDA Bakir Izetbegović je nakon posjete Kantonalnom odboru SDA u Sarajevu

On je danas održao konferenciju za novinare na kojoj je govorio o aktuelnim političkim pitanjima.

Upitan da li je pitanje koje se odnosi na NATO i dalje prepreka za formiranje vlasti na državnom nivou, Izetbegović je rekao da je za njega i za SDA crvena linija poštivanje Ustava i vladavina zakona

“Ne možemo praviti kompromise zbog nečega što će biti protivzakonito i neka se ne optužuje SDA što ima tvrd stav. Ako smatraju da niži nivoi vlasti, a to je NSRS može narediti nadležnom državnom nivou vlasti da nema NATO puta, što je protivustavno, i da se ne poštuje Zakon o odbrani onda neka nađu partnera. SDA neće biti partner koji će na to pristati. Onda je pitanje šta je slijedeće. To je crvena linija preko koje nećemo moći preći”, rekao je Izetbegović.

Govoreći o formiranju nove Vlade FBiH Izetbegović cijeni kako će sve ići u jednom paketu.

“Vjerovatno prvo ide TK, zatim USK, a okosnica vlasti na nivou države je SDA, HDZ i SNSD, SDA naravno sa SBB-om i DF-om. A onda će SDA, SBB i DF na niži nivoima vlast biti koalicija i mislim da će se taj paket zaokružti u sljedećih tri do četiri mjeseca”, naveo je on.

Upitan da li će SDA i SBB činiti novu kantonalnu vladu u KS, Izetbegović je odgovorio potvrdno dodavši “možda će to biti zadnja stvar ili će biti u paketu sa Vijećem ministara i Federalnom vladom”.

Kazao da se ne može desiti da SDS bude u državnoj vlasti jer nemaju dovoljan broj ruku u Parlamentu BiH. Izetbegović je naveo da za sada nema planiranih sastanaka sa Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem, iako je naglasio da bi se sa Čovićem trebao sastati zbog situacije u vezi sa Aluminijem.

Na novinarsko pitanje kako komentira očitovanje lidera SBB-a Fahrudina Radončića o posljednjim dešavanjima u Vladi KS, odnosno njegov mogući izlazak iz ove vlade, Izetbegović je kazao:

“Mislim da se kod Radončića osjeća jedno zasićenje zbog izostanka rezultata u ovom pilot projektu koji drži međunarodna zajednica u KS. To je vlast koja se pokazuje neefikasnom. U vrlo kratkom roku su pokazali da su skloni korupciji, namještanjima sebi bliskim kadrovima, firmama u kojima imaju udjele. Još gori problem je što ima puno priče, a nema rezultata, što ne daju nižim nivoima da realizuju projekte, što koče projekte”.

Govoreći o aktuelnoj vlasti u KS, Izetbegović je kazao da je najopasniji problem “što su spremni da uđu u trgovinu kada je u pitanju nešto s čime se ne trguje, a to je istina o nečemu što se desilo u BiH i Sarajevu između 1992. i 1995.”

“Građani ovog grada znaju vrlo dobro šta se desilo. To je bio opkoljeni grad u kojem su ubijani civili i djeca i ne može se trgovati da bi se dopali nekim strancima, i tražiti najmanjeg zajedničkog sadržioca”, rekao je Izetbegović.