MINISTARSTVO PRAVOSUĐA SAD: Isteklo finansiranje Dodikovih lobističkih kuća?

Krajem prošlog mjeseca isteklo je finansiranje Predstavništva Republike Srpske u Sjedinjenim Američkim Državama, saznaje Nezavisni istraživački centar NICK. Vlada manjeg bh. entiteta je u SAD registrirala tri tzv. strana agenta, odnosno lobističke kuće, no prema posljednjem izvještaju  američkog ministarstva pravde s kraja prošle godine, ugovori o finansiranju sve tri kuće su istekli.

Posljednji sporazum o šestomjesečnom finansiranju predstavništva RS koje vodi Obrad Kesić, vrijedan 230.670 dolara je istekao 28. februara ove godine. Nije poznato da li je ugovor obnovljen i da li će biti produžen.

 

No, sve tri registrirane lobističke kuće Myrmidon Group,  Picard Kentz & Rowe i Ured RS za saradnju, trgovinu i investicije se još uvijek nalaze na spisku aktivnih stranih agenata u SAD.

Za ugovor sa pravnom kućom Myrmidon Group nema ažurnih informacija o finansiranju, dok je polugodišnji ugovor sa Picard Kentz & Rowe istekao krajem maja prošle godine. Bio je vrijedan 460.000 američkih dolara. Prema analizi Glasa Amerike objavljenoj prošle godine, Milorad Dodik i njegove partijske kolege su dosad u SAD potrošile ukupno 29.635.062,83 dolara za troškove zastupanja ili lobiranja.

No, uprkos tome imidž Dodika u SAD nije pretjerano pozitivan. Predsjednik RS je i dalje na crnoj listi američkog ministarstva finansija, zbog čega je američkim državljanima i kompanijama zabranjeno da sarađuju sa njim.