Ko i ZAŠTO UVOZI nestabilnost i diže tenzije u BiH: MEDVEDEV poručio da RUSIJA NEĆE BITI RAVNODUŠNA na širenje NATO-a na Balkanu!

Moskva je bijesna zbog najava jačanja pozicija Sjevernoatlanske alijanse (NATO) na Balkanu, što uključuje izgradnju vazduhoplovne baze u Albaniji te napredak Bosne i Hercegovine ka punopravnom članstvu, potvrdili su za Nezavisni istraživački centar NICK dobro upućeni diplomatski izvori.  Rusija već godinama aktivno radi na spriječavanju ulaska BiH u članstvo Alijanse te izaziva nestabilnosti u državama koje želi vidjeti u „tampon zoni“.

Da je situacija ozbiljna potvrđuje jutrošnji tekst u ruskom glasilu „Sputnik“ u kojem se tvrdi da će Srbija biti u „totalnom obruču NATO“.”

“Zapadna armada na granici” – naslov je teksta u kojem ruski vojni analitičar Sergej Jermakov ističe kako su realne najave da NATO izgradi vazduhoplovnu bazu na Balkanu.

 

  • Na poslednjem samitu, zemlje-članice NATO-a su se dogovarale o povećanju vojnog potencijala i borbene gotovosti Alijanse, tada su se složili i oko ojačanja vojne komponente na južnim granicama NATO-a. Balkan u tom smislu igra veoma važnu ulogu, jer daje NATO-u pristup svim svojim glavnim izazovima — od Rusije do Severne Afrike, odnosno čitavom Mediteransko-crnomorskom regionu – kaže Jermakov.

Rusko rukovodstvo sve glasnije prijeti da će reagirati na eventualno proširenje NATO-a, a u redu za članstvo su BiH, Makedonija, Gruzija i Ukrajina. Ruski premijer Dmitrij Medvedev danas upozorava da Rusija neće sjediti skrštenih ruku.

  • Sada nema dva bloka koja se nalaze u direktnom sukobu, kao što je to bilo za vreme Varšavskog dogovora i NATO-a. Međutim, NATO ne samo da nastavlja da postoji, već se i širi. Mi ne možemo biti ravnodušni prema tome. Potpuno je jasno da su njihove vojne mogućnosti, uključujući nuklearnu trijadu, usmerene protiv Rusije. To je, nažalost, činjenica. Ne može da nas ne brine kada prsten oko naše države počne da se skuplja, a broj država koje ulaze u NATO se sve više povećava – dodao je on.

Ovakvi otvoreni ruski stavovi, tvrdi izvor NICK-a samo potvrđuju ranije sumnje da je unutrašnja nestabilnost u Bosni i Hercegovini uzvezena i pod direktnim uplitanjem Rusije, ali i proruskog kruga u Srbiji.

  • Najefikasniji način za Moskvu da spriječi širenje NATO jeste da jača i podržava separatizam, kriminal i diktaturu Milorada Dodika, predsjednika RS. Dodik koristi dejtonske mehanizme da direktno našteti interesima Zapada, odnosno interesima evroatlanskih integracija. Ovakve izjave iz Moskve moraju biti signal zapadnim prijestolnicama da se za BiH što prije mora odobriti aktiviranje Akcionog plana za članstvo, inače će Rusija u cijelosti preuzeti kontrolu na regijom – navodi naš izvor.