Ko su bili pripadnici Zvorničke brigade zadužene za pogubljenja i transport leševa Srebreničana?

Nezavisni istraživački centar NICK nastavlja objavljivati spisak 20.150 osoba koje su, prema nalazima Komisije za Srebrenicu Vlade RS povezane sa genocidom u Srebrenici. Spisak je Udruženje majki enklava Srebrenica i Žepa predao njemačkim vlastima ove godine na 11. juli.

Na 14. dijelu spiska nalaze se imena pripadnika Skelanskog bataljona Vlade RS te pripadnici Zvorničke brigade. Komandant te brigade bio je Vinko Pandurević koji je u Hagu osuđen na 13 godina zatvora za ratne zločine, ali je pušten na prijevremenu slobodu nakon što je odslužio dvije trećne kazne.

Za ubistva više od 2.500 muškaraca i dječaka s područja Srebrenice počinjena u julu 1995. godine, osuđeno je sedam pripadnika Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), na ukupno 139 godina zatvora.

Većina mjesta na kojima su pogubljeni srebrenički muškarci i dječaci bila je u zoni odgovornosti Zvorničke brigade VRS-a.

Na području Orahovca, Ročevića, Kozluka, Petkovaca, Kula Grada, Vojne ekonomije Branjevo i Pilice, kako je utvrđeno presudama Haškog tribunala i Suda BiH, ubijeno je više od 2.500 Srebreničana.

Pripadnici Zvorničke brigade VRS-a učestvovali su u masovnim pogubljenjima muškaraca, te pomagali u transportu leševa ubijenih u masovne grobnice.

“Hiljade nevinih žrtava je stradalo. Ostali su grobovi, izbjeglice, sve razoreno i nesreća opšta. Dio odgovornosti za to snosim i ja. Ostala je nesreća na svim stranama kao opomena da se to nikad i nigdje valjda više neće dogoditi”, kazao je Dragan Obrenović pred Tribunalom u Haagu.

Presudama je utvrđeno da je do uspostave sabirnih centara za zarobljenike, a potom i masovnih ubistava, “došlo isključivo u zoni odgovornosti Zvorničke brigade”.

Ubistva su započela 14. jula 1995. godine. Zvornička brigada VRS-a formirana je u junu 1992., da bi u novembru iste godine postala dio Drinskog korpusa.

U julu 1995. godine oko 5.000 ljudi bilo je u sastavu Zvorničke brigade, kojom je komandovao Vinko Pandurević. Zamjenik komandanta i načelnik štaba u to vrijeme bio je Dragan Obrenović, dok je pomoćnik komandanta za bezbjednost bio Drago Nikolić, a njegov zamjenik Milorad Trbić.  Nastava spiska pogledajte na sljedećem linku: Spisak 14. dio