Komesar Hahn u Njujorku: Evropska komisija priprema mišljenje o bh. aplikaciji, a važno je da Opći izbori prođu bez problema

Evropska komisija priprema mišljenje o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji, izjavio je u Njujorku Evropski komesar za proširenje Johannes Hahn, saznaje Nezavisni istraživački centar NICK. Komesar Hahn je na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija održao sastanak sa ministrima vanjskih poslova država zapadnog Balkana, među kojima je bio i Igor Crnadak, šef bh. diplomatije.

  • Važno je da Bosna i Hercegovina nastaviti raditi na provođenju reformske agende i da osigura održavanje općih izbora u oktobru. Nema vremena za gubljenje – rekao je Hahn.

Prema njegovim riječima, regionalna integracija će ubrzati kretanje svake od država ka članstvu u Evropskoj uniji, te doprinosti otvaranju novih radnih mjesta i ekonomskom razvoju.

  • Šest država Zapadnog Balkana trebaju iskoristii pozitivan trenutak za proširenje. Regionalna saranja i povezanost moraju biti dublji i efikasniji – rekao je Hahn ističući da treba razmotiri koji je za to najbolji format, prenosi NICK.