KONAKOVIĆU STIGLO NA STOL: Oštro pismo sindikalista: Sivro je opljačkao hiljade prosvjetara, naplaćivao je članarinu za nepostojeći sindikat

Člma Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo Mehmed Bajrektarević, uputio je otvoreno pismo Vladi i Skupštini Kantona u kojem oštro kritiizira rad Saudina Sivre, čelnika Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja KS-a. Bajrektarević optužuje Sivru da je „opljačkao je hiljade prosvjetara kroz naplatu članarina za nepostojeći Sindikat.“

  • Odavno je sazrelo vrijeme da se „krpelj“ sa organizma zvanog Sistem obrazovanja u KS odstrani. Taj “krpelj” se, imenom i prezimenom, zove Saudin Sivro. Opisati ovog „krpelja“ u organizmu Sistema obrazovanja u KS, je vrlo jednostavno – navodeći da je „teror ove nemoralne spodobe“ traje još od 2009. godine do danas.
  • Radi se o milionskoj pljački. Opljačkao je budžet KS, kroz dio plate za rad u “sindikatu”, za sebe i svoje kerbere – p(r)ovjerenike. Pronevjerio je, zajedno uz pomoć pojedinih zvaničnika i službenika Ministarstva stotine hiljada KM, za namještene tendere, uplate raznim udruženjima gradjana i učiteljica. Sjetimo se kupovine video nadzora za škole, 3D printera, informatičke opreme, a naročito skija itd – tvrdi Bajrektarević u otvorenom pismu.

Bajrektarević navodi da je Sivro „vodio je Ministarstvo, zapošljavao, otpuštao, postavljao i smjenjivao Školske odbore i direktore, jer su mu to dozvolili gluplji i nesposobniji od njega, zvaničnici i službenici ministarstva pa mu prepustili školstvo, na milost i nemilost.“ Bajrektarević optužuje Sivru da je „svoju diplomu je kupio u Srbiji za vrijeme NATO bombardovanja Srbije“.

  • Poštovane dame i gospodo, iz (malo stare, a malo nove) Vlasti, Vi sve ovo znate i sami, manje, više. Šta čekate, je li ga se to bojite, je li pokušao i Vas da potkupi, kao pojedine kojima je zapošljavao članove porodica. Cvikate li da ostanete bez fotelja, prije nego ste i zasjeli? Sramite se, što Vam prvi zadatak nije bio da odstranite „krpelja“ zvanog Saudin Sivro, i spasite što se spasiti da od ovog totalno devastiranog Sistema obrazovanja. Ni učenici, ni roditelji njihovi, ni nastavnici Vam neće oprostiti ako ostavite tog „krpelja“ da razara tkivo obrazovanja – poručio je Bajrektarević u otvorenom pismu koje je dostavio Vladi KS i nadležnim ministarstvima.