Marouf za NICK: Izetbegovićeva posjeta Palestini je historijska, njegova podrška puno znači u borbi za pravedno riješenje i Državu Palestinu!

Država Palestina dugo nije bila počastvovana, kao što je bila počastvovana dolaskom službene delegacije Bosne i Hercegovine koju je predvodio Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Nj.E. Bakir Izetbegović, u periodu od 28. – 30. augusta 2018. godine, poručio je za ambasador Majeed Marouf, predsjednik Palestinske zajednice u Bosni i Hercegovini za Nezavisni istraživački centar NICK.

  • Cijela delegacija, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, Zoran Đerić, savjetnik člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, te Igor Planinić, savjetnik člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića su učinili veliku čast palestinskom narodu koji se nalazi pod izraelskom okupacijom i pod terorom politike koja se svim silama trudi da „pokloni“ Jerusalem ono što nikako nije, niti će ikada biti narodu koji nema pravo na to – rekao je Marouf.

Za palestinski narod, kako kaže, ova službena posjeta je od povijesnog i velikog značaja  jer je dokaz da ljudi još uvijek vjeruju u nas, našu zemlju, u mir i blagostanje.

  • U mir i blagostanje je vjerovao i rahmetli Alija Izetbegović, i vjerujemo da je gospodin Bakir Izetbegović naslijedio od oca ono najljepše, vjeru u ljude i vjeru da će zavdadati mir okupiranim mjestima, okupiranoj Državi Palestini. Pozivajujući na prekid nasilja i obustavu izgradnje ilegalnih izraelskih naselja, te na uspostavljanje mira zasnovanog na pravednom rješenju višedecenjskog konflikta, još jednom je pokazao i dokazao svoju veličinu – ističe Marouf.

Iz tih razloga, želi se zahvaliti Izetbegović i članovima delegacije koji su nas obradovali svojom posjetom.

  • Takođe, od sveg srca se zahvaljujemo i Nj.E. Haris Lukovac, ambasadoru Bosne i Hercegovine u Jordanu, koji je organizovao ovu povijesnu posjetu Državi Palestini – naveo je u pismenoj izjavi.