Mitchellova poruka POVODOM MARŠALOVOG PLANA: Ne možete očekivati da SAD VIŠE brinu o evropskoj sigurnosti nego sama Evropa!

Sjedinjene Američke Države ulažu ogromna sredstva u sigurnost Evrope, ali ne možete očekivati da ulažemo i brinemo više nego naši evropski partneri, izjavio je Wess Mitchell, pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Euroaziju, prenosi Nezavisni istraživački centar NICK

  • Ne možete očekivati da mi radimo više na sigurnosti vaših istočnih i južnih granica nego vi. Od vas se traž više, SAD će ostati snažan partner, ali Evropa mora više brinuti za svoju sigurnost – poručio je Mitchel u vrlo važnom trenutku kada se obilježavala 70 godišnjica Maršalovog plana.

Mitchelove poruke u trenucima sjećanja na američki program pomoći koji je nakon Drugog svjetskog rata podigao Evropu na noge, imaju veliku težinu i nagovještavaju odnos nove američke adminitracije prema ovom dijelu svijeta.

Mitchell nije poimenice pominjao jugoistočnu Evropu i Balkan, ali je pomenu američku ulogu u stabilizaciju ovom dijela Evrope, poručujući kako je vrijeme da Evropa preuzme svoj dio odgovornost. Mitchell je američki zvaničnik koji se direktno, između ostalog, bavi pitanjem Balkana, a prošlog mjeseca je posjetio Makedoniju, Grčku, Srbiju i Kosovo.