Mogherini: Moramo ojačati evropsku perspektivu Balkana, to nam je vrhunski prioritet

Zapadni Balkan je najviši prioritet bugarskog predsjedavanja Evropskom unijom, ali i za cijelu EU, izjavila je danas Federica Mogherini, visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost u Sofiji.

Ona je to navela uoči početka neformalnog sastanka šefova diplomatija država članica Unije tzv. „Gymnich“-a koji započinje danas u bugarskoj prijestolnici. Mogherini je navela da je jedna od glavnih tema razgovora nova strategija proširenja koju je Evropska komisija prezentirala Parlmentu EU u Strazburu.

  • Drago mi je da ćemo danas razgovarati o Zapadnom Balkanu. Ovo je prva prilika da ministri diskutiraju o novoj strategiji proširenja. Vidjet ćemo kako još možemo ojačati evropsku perspektivu regije. Sutra ćemo ovdje imati i države kandidate za članstvo i razgovarat ćemo o pitanjima odbrane i sigurnosti koje su izuzetno važne za našu saradnju – rekla je Mogherini.

Prema njenim riječima ministri će na dnevnom redu imati i pripreme za samit EU-Zapadni Balkan koji će biti organiziran u periodu bugarskog predsjedavanja Unijom.